≫ 

Osećate miris kafe čak i kada vam nije blizu? Stručnjaci imaju zanimljivo objašnjenje

Istraživači iz Velike Britanije otkrili su jedan način da saznate da li ste zavisni od kofeina

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Ako se jedna šolja kafe u vašoj kuhinji pretvori u tri ili četiri, velika je verovatnoća da ste izgubili kontrolu. Kako možete da znate da li ste zavisnici od kofeina?

Istraživači sa Univerziteta u Portsmoutu u Velikoj Britaniji otkrili su da postoji jedan način da saznate da li ste počeli da konzumirate previše kofeina.

Tim je utvrdio razlike u načinu na koji ljudi reaguju na miris kafe u zavisnosti od toga da li su veliki potrošači kafe ili ne. Na kraju su otkrili da su veliki ljubitelji kafe daleko osetljiviji na njen miris čak i u najblažem kofeinskom napitku.

- Što je veća upotreba kofeina, brže je osoba prepoznala miris kafe - objasnio je dr Lorenzo Staford, stručnjak za mirise i koautor studije. Staford i njegov tim takođe su otkrili da oni koji imaju jaku želju za kafom imaju finije podešenu sposobnost otkrivanja kofeina, navodi "Microsoft News".

- Veći korisnici kofeina uspeli su da detektuju miris visoko razblažene hemikalije za kafu u mnogo nižim koncentracijama - rekao je Staford, dodajući - Ta sposobnost se povećavala sa njihovom željom. Dakle, što su više želeli kofein, to su lakše osetili miris.

Njihova otkrića bila su u skladu sa studijama o drugim vrstama droga, koje su otkrile da različite količine tragova različitih supstanci mogu izazvati žudnju kod zavisnika. Dakle, sledeći put kada osetite miris kafe iz udaljenog kafića, zapitajte se da li ste možda zavisnik od kofeina.

Video: Crne mačke ipak ne donose nesreću: Spisi iz drevnih vremena dokazali potpuno suprotno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    31. oktobar 2020 | 12:51

    Nikad u životu nisam pila kafu, jer sam alergična na kafu. Radila sam test i potvrđeno. Često mi se dešava da osetim miris kafe, mada nema šanse da je ima u blizini. Kako?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA