≫ 

Šta je "lažno pozitivan“ rezultat testa na korona virus i kada se on može javiti?

Mnogi se pitaju da li se mogu javiti greške prilikom testiranja

  • 1
Novosadski sajam, devojka, test na korona virus

Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap, Shutterstock, Pixabay

Tviter je prepun teorija o "lažno pozitivnim" rezultatima testa, a neki korisnici ove platforme tvrde da su mnogi prisiljeni da stave svoj život na čekanje i da se samizoluju kada su potpuno zdravi i nemaju korona virus. Ima li istine u ovome? 

Šta je „lažno pozitivan“ rezultat testa na kovid-19?

 

Kao što i samo ime kaže, lažno pozitivan rezultat pokazuje da je osoba pozitivna na novi virus korone iako nije inficirana kovidom.

Nijedan test nije 100 odsto tačan, tako da neki ljudi mogu da dobiju pozitivan rezultat kada nemaju bolest kovid-19 ili obrnuto, piše britanski Metro.  Ipak, važno je naglasiti da to ipak nije česta pojava.

Prema podacima Univerzitetske bolnice Oksford, test otkriva približno 70 odsto infekcija korona virusom. Ako dobijete negativan rezultat testa, ali imate simptome korona virusa, onda je najbolje da se izolujete.

koronavirus korona virus testiranje

Foto: Tanjug&AP

Kako se javljaju ‘lažno pozitivni’ rezultati?

 

Lažni pozitivni rezultati mogu se pojaviti iz više razloga.

Test je možda pogrešno uzet, bris je kontaminiran, rezultat je pomešan sa tuđim ili test je pogrešno prepoznao infekciju (npr. identifikovao je grip umesto korona virus).

koronavirus korona virus testiranje

Foto: Tanjug&AP

Šta treba da radite ako mislite da imate ‘lažno pozitivan’ kovid test?

 

Lažno pozitivni rezultati su vrlo neuobičajeni, pa bi trebalo da pretpostavite da imate virus ako imate pozitivan test i da se u skladu sa tim izolujete,  čak i ako nemate simptome i osećate se potpuno dobro.

Video: Put od trenutka kada se uzme bris od pacijenta sumnjivog na koronu do rezultata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Црни

    30. oktobar 2020 | 13:07

    Суштина је у трећем пасусу да тест детектује 70% вируса. Наравно што је више вируса у оптицају увећава се и могућност грешке. Тачно је да ниједан тест није 100% тачан али постоје метролошке методе да се грешка смањи нпр да се добију најмање три пута иста тј мерења у границама дозвољене грешке. Размислите да нпр напон мреже који је декларисан на 220В +/-10% имате грешку +/-30-70%, шта би остало од уређаја исправно почев од мобилног који већина користи?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA