≫ 

"Život će se vratiti u normalu iduće zime": Optimistična prognoza tvorca vakcine protiv kovida 19

Vest koja ohrabruje

  • 15
Ugur Sahin, Oezlem Tuereci Printskrin: Youtube/BioNTech SE

Učinak nove vakcine protiv kovida-19 znatnije će se osetiti tokom predstojećeg leta, a život bi trebalo da nam se normalizuje do naredne zime, kaže jedan od tvoraca vakcine profesor Ugur Sahin, suosnivač kompanije BioNTek.

Sahin smatra da će ova zima još biti teška, jer vakcina neće imati velik učinak na broj novozaraženih, piše BBC.

Da podsetimo, kompanije BioNTek i Fajzer objavile su da su preliminarne analize pokazale da je njihova vakcina delotvorna u 90 odsto slučajeva, u koliko može sprečiti da se razviju simptomi kovida-19. U testiranjima koje su sproveli učestvovalo je oko 43.000 dobrovoljaca.

U intervjuu za BBC profesor Sahin je kazao kako je uveren da će vakcina smanjiti prenos virusa među ljudima, kao i da će sprečiti razvoj simptoma kod osoba koje se vakcinišu. Dodao je kako je moguće i da vakcina prepolovi transmisiju virusa, što bi bilo od velikog značaja.

- Vrlo sam siguran u to da će se prenos virusa među ljudima smanjiti zahvaljujući tako visoko efikasnoj vakcini, možda ne za 90 odsto nego za 50 odsto, ali pritom ne smemo zaboraviti da bi čak i takav postotak mogao da doprinese dramatičnom smanjenju daljeg širenja pandemije – istakao je profesor Sahin.

Nakon što je u ponedeljak objavljena vest o prvom delotvornom cepivu protiv korona virusa u svetu, sir Džon Bel, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Oksfordu, rekao je da bi se život mogao vratiti u normalu do proleća.

Pojasnio je da će se veća delotvornost imunizacije osetiti nešto kasnije.

- Verovatno sam prvi koji to javno kaže, no prilično sam u to uveren - rekao je Bel.

Ali, profesor Sahin smatra da će za ponovnu normalizaciju života ipak biti potrebno više vremena:

- Ako se stvari i dalje budu dobro razvijale, distribucija vakcina bi trebalo da počne krajem ove i početkom sledeće godine. Cilj nam je da se do aprila sledeće godine širom sveta isporuči više od 300 miliona doza vakcine, što bi tek trebalo da predstavlja početak većeg učinka vakcine na širenje pandemije.

On je naveo će se veća efikasnost vakcina osetiti kasnije.

- Leto će nam pomoći, jer će stopa zaraze leti pasti, a ono što je apsolutno neophodno, jeste da dobijemo visoku stopu vakcinacije do ili pre jeseni/zime sledeće godine - istakao je Sahin.

Prema njegovim rečima, od ključnog značaja je da vakcinacija bude okončana pre jeseni naredne godine.

Inače, lična priča profesora doktora Ugura Sahina i njegove supruge više je nego zanimljiva - više o tome pročitajte OVDE.

Video: Vučić: Obezbedili smo 1,8 miliona doza vakcine, u Srbiju dolaze pre kraja decembra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sone

    15. novembar 2020 | 19:05

    Vakcinu su prvi napravili Rusi, a sto vi forsirate ovog Turcina, ne znam.

  • Tramp ili Bajden

    15. novembar 2020 | 17:55

    Sva ova histerija je zbog vakcine. Bili su bogati, sa vakcinom jos bogatiji a kad je narod u pitanju ko prezivi .Sto manje to bolje.

  • Baki

    15. novembar 2020 | 17:36

    Nikad ne veruj turčinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA