≫ 

Rad za računarom uništava zdravlje: Ne strada samo kičma, trpi čitav organizam

Bolovi u kičmenom stubu, a posebno u vratnom delu kičme, mogu se izbeći

  • 4
Foto: Pixabay.com

Kako sve više vremena provodimo za računarom, naročito sada, kada je u većini slučajeva zastupljen rad od kuće, tako vremenom dolazi do raznih zdravstvenih tegoba.

Kičma je prva na udaru kada je reč o višečasovnom, nepravilnom sedenju pred kompjuterom, tako da se lekarima sve češće javljaju pacijenti koji se žale na bolove u kičmenom stubu i vratnom delu kičme.

Najveći problem su deca u razvoju do 18. godine kod kojih zbog nepravilnog sedenja dolazi do hiper kifoze ili skolioze, odnosno teškog deformiteta kičmenog stuba. Prema preporukama stručnjaka, deci ne treba dozvoljavati da već od malih nogu stvaraju naviku višečasovnog boravka pred računarom.

Doktori upozoravaju da, ukoliko provodite duže od dva sata u kontinuitetu za računarom, zbog prirode posla, može doći do ozbiljnih oštećenja zglobova kičme i vrata, zbog čega osoba može doživotno biti na medikamentima, trpeći nesnosne bolove.

Ovo se može odraziti na čitav organizam koji trpi neprirodan položaj, a neretko dolazi i do oštećenja oka pri višesatnom i svakodnevnom boravku ispred računara.

Foto: Pixabay.com

Sindrom suvog oka nastaje usled naprezanja, a neretko ovu pojavu prate crvenilo i glavobolja. Može se pojaviti i ranica ili doći do pucanja suznog filma.

Takođe, česte su i povrede tetiva zglobova, a posebno zapaljenje tetive kažiprsta usled dugotrajne upotrebe kompjuterskog miša. Zatim, sedenje dovodi do akumuliranja visokog nivoa šećera i masti u krvi, jer telo prestane vremenm da reguliše nivo glukoze i masnoće.

Ukoliko ste "vezani za stolicu" i provodite duže vreme za računarom, nadomestite ostatak slobodnog vremena baveći se bilo kojim sportom, ali svakako uvedite vežbe istezanja na svaka dva sata u toku radnog vremena.

Video: Vežbajte sa Ivom: Trening istezanja koji traje samo 10 minuta savršen za kraj radne nedelje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Monkiaaaa

    17. novembar 2020 | 09:45

    Posao nemoze da se bira ali zato slobodno vreme svako moze da provede kako hoce pokrenite se vezbajte, hodajte, a ne sa racunara u fotelju i telefon ili daljinski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA