Štitna žlezda otežava začeće: Hipotireoza može izazvati poremećaj nervnog sitema kod ploda

Žene treba češće da odlaze na kontrolu kod lekara

  • 0
depresija, strah,silovanje, nasilje, Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled Foto: Shutterstock

Štitna žlezda tiroida, nalazi se u vratu i proizvodi hormone T3 - triodtioronin i T4 - tiroksin.

Kada štitna žlezda oboli, bilo da je reč o smanjenoj ili pojačanoj funkciji, koje su poznate kao hipotireoza i hipertireoza, javljaju se brojne zdravstvene tegobe, ali i promene u funkciji polnih žlezda.

Poremećen rad štitnjače u velikoj meri utiče na ženske polne organe, trudnoću, pa i sam plod, a prvo se odražava na menstrualni ciklus. Neterko su menstruacije neredovne, a ovulacije izostaju.

Ukoliko se ide na začeće, a javi se ovaj simptom, žena treba da se obrati lekaru jer može imati problem da ostane u drugom stanju.

S druge strane, ukoliko i dođe do začeća, beba može postai "novi pacijent", navode endokrinolozi.

Pitanje o planiranju trudnoće je strogo zabranjeno Foto: Pixabay

Na razvoj ploda, u prvom trisemestru trudnoće, ključnu ulogu ima normalan rad tiroidnih hormona majke. U krvotok ploda prelaze i lekovi za hipertireozu, kao i majčina tiroidna antitela.

Kada se posle trećeg meseca trudnoće razvije štitasta žlezda ploda, ona su izložena istim antitelima koja su dovela do bolesti majke.

Ono što je alarmantno, jeste to da mogu biti izraženi poremećaji u razvoju nervnog sistema zbog čega posebno treba voditi računa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA