Svi znamo za PCR, ali evo koji se još testovi na korona virus koriste u Srbiji i koliko su tačni

Postoje četiri vrste testova

  • 1
korona testiranje bollnica Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

U Srbiji se trenutno rade četiri vrste testova za dijagnostiku korona virusa: PCR, serološki, antigenski i brzi testovi.

PCR test na korona virus

Ovaj test, koji se naziva i molekularni test, otkriva genetski materijal virusa pomoću laboratorijske tehnike nazvane lančana reakcija polimeraze (PCR). Određeni virusni geni se umnožavaju i do milijardu puta da bi mogli da se detektuju. Kada je u pitanju PCR test na koronavirus, on detektuje isključivo gene koronavirusa, i ne detektuje prisutne gene drugih virusa, pa čak i onih veoma sličnih koroni (npr virusi koji izazivaju običnu prehladu). To znači da je PCR test 100% specifičan za korona virus.

Iako je PCR metoda 100% specifična za korona virus, to samo znači da se ovom metodom neće detektovati nijedan drugi virus. Međutim, iako je PCR test zlatni standard u dijagnostici prisustva korona virusa, on nije 100% pouzdan. Prilikom uzimanja uzorka moguće je da se “promaši” deo sluznice na kome se virus nalazi i da rezultat bude lažno negativan, što se dešava u oko 19% slučajeva. Zbog toga je kod pacijenata kod kojih se sumnja na infekciju korona virusom neophodna i druga dijagnostika, kao što je npr. radiološko ispitivanje pluća.

Sa druge strane, s obzirom na to da ovaj test detektuje genetski material virusa, moguće je i da detektuje tragove neaktivih virusa koji su prisutni u organizmu i nakon ozdravljenja, što potencijalno rezultira lažno pozitivnim rezultatima.

Uzorak za PCR test se uzima iz nosa (nazofaringealni bris) kao najpouzdanije lokacije, grla ili iz pljuvačke. Rezultati su najčešće gotovi za jedan do dva dana.

Koje još testove možemo uraditi u Srbiji pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • F nm

    19. novembar 2020 | 11:45

    Gde mozemo u Novom Sadu da uradimo PCR testove za putnike?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA