• 12

Četvoro Beograđana podelilo potpuno različita iskustva sa koronom: Jedno im je samo bilo zajedničko

, Telegraf

Svako je imao drugačije simptome i dužinu trajanja tegoba

  • 12
korona virus

foto-ilustracija: pixabay.com

Da korona virus svakog "udara" drugačije najbolji su dokaz naši sagovornici, koji su iz razumljivih razloga želeli da ostanu anonimni. Oni pak, osim gubitka čula ukusa i mirisa, nisu imali mnogo toga zajedničkog.

Uporna temperatura

30-godišnja Marija iz Beograda još letos je imala kovid, a kako je sve počelo od jedne letnje večeri kada je dobila temperaturu.

- Sutradan sam se takođe probudila sa temperaturom koja je išla do 38,3 najviše. Popila sam paracetamol i bilo mi je dobro. Nije me toliko lomila i onda je brzo padala, pa posle opet rasla do 38. U nedelju sam se probudila sasvim normalno, misleći da je to prošlo međutim počela je da me lomi baš niska tempratura i sve vreme je bila oko 37,4. Jako sam se loše osećala taj dan. Bila sam užasno slaba. S obzirom na to da je bila tako niska temperatura nisam popila paracetamol. Znala sam da je u pitanju korona virus budući da mi je suprug već bio zaražen sa istim simptomima. Nisam odmah ni otišla da se testiram. Ceo dan je bila takva tempratura i sve veća malaksalost.

Kako kaže, trećeg dana je temperatura prestala, ali ju je i dalje mučila malaksalost. Novost je bio čudan osećaj u nosi - kao da je zapušen, a nije.

- Sledećeg dana je počeo da mi slabi miris, da bi uveče potpuno nestao, a odmah za njim je to veče i nestalo čulo ukusa. Sutradan sam otišla da se testiram. Do tada sam se već osećala potpuno normalno, osim što nisam imala osećaj za miris i ukus. Takođe, u nekim trenucima u poslepodnevnim časovima osećala sam nenormalnu slabost, toliku da ne nisam mogla da sedim za kompjuterom i radim. Sve me je bolelo i morala sam samo da legnem i zatvorim oči na neko vreme.

Neobičan gubitak čula mirisa i ukusa

53-godišnja L.V. iz Beograda koja spada u rizičnu grupu zbog svojih hroničnih bolesti pak, nije imala intenzivne simptome kao Marija.

- Ja sam se baš nedavno testirala zbog posla budući da radim u jednoj zdravstvenoj ustanovi u koju je ušla korona. Iznenadila sam se kada je test bio pozitivan jer sam se sasvim dobro osećala. Međutim, tek posle dva-tri dana od rezultata testa izgubila sam čulo mirisa i ukusa i blago su mi otekle limfne žlezde. Još pre testiranja sam imala blage glavobolje.

Ona priča da ni u jednom trenutku nije dobila temperaturu, a iako je pušač nije čak razvila ni kašalj. Međutim, ono što je bilo neobično jeste da su se čula mirisa i ukusa vraćala, pa gubila.

- Posle nekih 7 dana od gubitka čula, odjednom osetim miris ili ukus, a posle pet minuta on ponovo nestane. To je trajalo par dana. Čula su mi se sada vratila, ali opet nisu one jačine kao što su bili pre. Kažu da je to normalno oko mesec dana dok se neuroni u nosu ne oporave.

Oko, korona virus

Foto: Pixabay

Temperatura samo jedan dan

38-godišnji Nebojša Đ. ističe da su njegove tegobe trajale svega jedan dan.

- Danima sam se osećao malaksalo. Jedno veče sam izmerio temperaturu i bila je 37,5. Odmah sam ujutru otišao na testiranje. Zanimljivo je da posle toga uopšte više nisam imao temperaturu. Izašla mi je samo groznica na usni, a čula nisam imao par dana. Mogu slobodno reći da sam se posle 4 dana već osećao potpuno zdravo - rekao je Nebojša za "Telegraf".

Upala pluća i rizik od tromboze

55-godišnji M.V. iz Beograda pak, je imao drugačije iskustvo sa koronom. Nakon što je završio u Areni zbog blage upale pluća, ono što je lekarima upalilo "lampicu" jeste povišeni D-dimer u krvi.

- Uplašili su se kada su videli analize krvi, tako da sam preventivno počeo da dobijam antikoagulanse u stomak. Ubrzo su se vrednosti D-dimera vratile u normalu.

M.V. se sada uspešno oporavlja kod kuće.

Ako ste preležali korona virus, podelite sa nama u komentarima svoje simptome.

Video: Stevanović: Sa koronom se još uvek upoznajemo, simptomi variraju

 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    Temperatura dva dana do 37.8.Bolovi u misicima i to butinama,pecenje u misicima opasno.Onda malaksalost tolika da jedva odem do kupatila.Posle 5og dana gubim culo mirisa.Jos uvek se ne vraca a 10i je dan.Zuji mi u glavi i sinusi me bole,i dalje promuklo pricam.Brine me malaksalost koja ne prestaje..nisam mogla ni da pricam od umora.

  • Mizantrop

    Prvih nedelju dana temperatura do 39, drugih dve nedelje do 37.5, posle 23 dana je prestala temperatura. Pluća su ok i miris i ukus su funkcionisali sve vreme, ali apetit nisam imao, za tri nedelje izgubio sam 5kg, osećaj kao da sam prošao kroz mašinu za mlevenje mesa, sve boli kao upala mišića.

  • Flo

    Temperatura samo prvo vece, posle 3 dana culo ukusa i mirisa, nikakve tegobe nemam osim kaslja povremeno, gde izbacujem dosta. Trenutno sam na 6-om danu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima