≫ 

UNICEF objavio analizu o pandemiji: Gde će se dete pre zaraziti koronom – u školi ili van nje?

Rezultati istraživanja koji će mnoge iznenaditi

  • 0
dete deca korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Podaci iz 191 zemlje ne pokazuju čvrstu vezu između ponovnog otvaranja škola i povećane stope zaraze korona virusom, objavio je UNICEF u prvoj sveobuhvatnoj analizi procena učinaka pandemije na decu.

Škole nisu mesta koja bi mogla da budu označena kao glavni pokretač prenosa infekcije u zajednici, a deca će verovatnije dobiti virus van škole, navedeno je u analizi, prema čijim pokazateljima su deca činila jednu od devet prijavljenih infekcija kovidom 19.

Prema nalazima UNICEF-a, prenos korona virusa sa deteta na dete u školama nije uobičajen i nije primarni uzrok infekcije među decom koja su „uhvatila“ virus dok su pohađala školu.

Iako se za decu navodi da su se češće zarazila izvan škola, izveštaj pokazuje da su fakulteti imali uticaj na širenje korona virusa u mnogim zemljama, piše Jutarnji list.

Kako je pandemija uticala na kvalitet života najmlađih

Iz anketa sprovedenih u 140 zemalja, UNICEF procenjuje da je tokom pandemije u 65 odsto zemalja došlo do smanjenja broja kućnih poseta socijalnih radnika.

Gotovo jedna trećina zemalja zabeležila je pad pokrivenosti zdravstvenim uslugama od najmanje 10 odsto. To uključuje rutinsku vakcinaciju, ambulantnu negu u slučaju dečjih zaraznih bolesti i pružanje zdravstvenih usluga majkama.

- Postoje čvrsti dokazi da, uz osigurane osnovne sigurnosne mere zaštite, koristi od držanja škola otvorenim nadmašuju troškove njihovog zatvaranja - stoji u izveštaju UNICEF-a.

Kako navode, u 135 zemalja zabeležen je pad pokrivenosti prehrambenim uslugama za žene i decu u proseku za 40 odsto. Prekidi u ključnim uslugama i sve veće stope siromaštva predstavljaju najveću pretnju najmlađima.

Što kriza duže bude trajala, to će njen uticaj na obrazovanje, zdravlje, kvalitet ishrane i dobrobit dece biti destruktivniji. Budućnost cele generacije je ugrožena, upozorava UNICEF.

Video: Ova deca postaju žrtve nasilja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA