≫ 

Izgubili smo još jedan dečji život: Evo kakve posledice izaziva strujni udar u organizmu

O posledicama, ali i prvoj pomoći u slučaju strujnog udara za E-kliniku piše dr Irina Radošević

  • 0
Decak bolnica, strujni udar Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Dečaka od od 12 godina struja je udarila u stanu na Voždovcu, kada je pokušao da uključi kompjuter ili telefon, saznaje Telegraf.rs u Hitnoj pomoći. Tehničar koji živi u istoj zgradi, odmah je pristupio reanimaciji, ali je bilo uzalud.

Hitna pomoć je pokušala da reaimira dečaka, ali lekari nisu uspeli da mu spasu život.

Kako deluje strujni udar

Udar električnom strujom se dogodi kada se deo tela uključi u strujni krug. Da bi struja „tekla“, ona mora da se provodi kroz provodni materijal, međutim kada naiđe na otpor, energija se rasipa u vidu toplote, što izaziva opekotine u tkivu. Razlika između ovih opekotina i onih od vatre ili vrelih materijala je u tome što struja ima sposobnost da ošteti i tkiva duboko ispod kože, pa čak i unutrašnje ograne.

Kontakt sa strujom može da ima različite posledice, od bezazlenog peckanja do teških oštećenja tkiva i smrti. Težina ovih posledica zavisi od mnogo faktora, na prvom mestu od tehničkih osobina struje, odnosno da li je struja jednosmerna ili naizmenična, od frekvence struje i od napona. U našim stanovima se obično nalaze utičnice sa naizmeničnom (AC) jednofaznom strujom od 220V, odnosno trofazne (one za šporet) od 380V.

S druge strane, u dalekovodima teče struja od nekoliko desetina hiljada volti, pa je jasno ta ona izaziva daleko teže povrede i najčešće smrt. Ali ni struja u kućama nije bezazlena i vrlo lako može da izazove oštećenja unutrašnjih organa, pa čak i smrt, u zavisnosti od puta prolaska kroz telo.

Posledice

Nakon kontakta tela sa strujom, nastaju primarna oštećenja na koži u vidu opekotina, na „ulazu“ – mestu kontakta, i na mestu izlaza struje iz tela. Na svom putu kroz telo, struja može da napravi opekotine unutrašnjih organa, da izazove srčane aritmije, oštećenja nerava i krvnih sudova. Struja izaziva trenutnu smrt zbog zastoja srčanog rada i oštećenja centra za disanje u mozgu. Nastaju grčevi mišića u telu, pa tako zbog grča mišića za disanje dolazi do prestanka disanja, a specifično je to da osoba koja je rukama uhvatila žicu stuje uglavnom ne može da je ispusti zbog grča mišića ruku.

Dakle, najvažnija je prevencija – izbegavanje bilo kakvog kontakta sa nezaštićenom strujom i proveravanje ispravnosti instalacija od strane električara.

Kako pružiti prvu pomoć u slučaju strujnog udara pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

Video: Lokomotiva na kojoj je došlo do strujnog udara koji je oborio dvanaestogodišnjeg dečaka na zemlju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA