≫ 

Čuveni ruski lekar koji stoji iza vakcine "Sputnjik V" negirao navode o konzumaciji alkohola, ali...

Kako kaže, nije tačno da alkohol neće smeti da se konzumira dva meseca

  • 1
Vakcina, korona virus, sputnjik v Foto: Shutterstock

Vrhunski ruski lekar koji stoji iza vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V" negirao je glasine o dvomesečnom uzdržavanju od alkohola nakon primene vakcine. Upozorio je, međutim, da prekomerno konzumiranje alkohola inače ne donosi ništa dobro.

Dr Aleksandar Gintsburg, koji je na čelu ruskog Instituta "Gamaleja" gde je razvijena vakcina, osvrnuo se na vesti u kojima se navodi da je zabranjeno konzumirati alkohol dva meseca nakon primene vakcine.

- Naravno, ne govorimo o potpunoj zabrani alkohola tokom vakcinacije. Ovo je samo razumno ograničenje dok telo ne formira sopstveni imunološki odgovor na infekciju korona virusom - rekao je.

Kako kaže, važno je uzdržati se od alkohola barem tri dana nakon svake doze.

Gintsburg je primetio da prekomerna konzumacija alkohola može oštetiti imuni sistem i uticati na efikasnost bilo koje vakcine, ne samo ove protiv korona virusa.

Bujne spekulacije krenule su nakon primedbi sanitarnog lekara Ane Popove koja je rekla da je "neophodno prestati sa pićem najmanje dve nedelje pre uzimanja prve doze i celih šest nedelja nakon toga".

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA