• 0

SAD izdala dozvolu za hitnu upotrebu Modernine vakcine: Efikasnost 95 odsto, prima se u dve doze

, Telegraf

Razmak između doza 28 dana

  • 0
Koronavirus vakcina

Foto: Tanjug/AP

Američka Uprava za hranu i lekove izdala je u petak dozvolu za hitnu upotrebu vakcine koju je razvila kompanija "Moderna", nakon odobrenja koje je ranije u SAD dobila vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek", prenosi Rojters.

Američka Uprava za hranu i lekove odobrenje je izdala dan nakon što je savetodavni odbor agencije odobrio izdavanje dozvole za vakcinu koju je razvila kompanija "Moderna" i nedelju dana nakon što je odobrena vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek".

Uz dostupnost dve vakcine protiv korona virusa, Uprava za hranu i lekove je načinila još jedan ključan korak u borbi protiv pandemije, koja je uzročnik velikog broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva u SAD, rekao je direktor Uprave za hranu i lekove Stiven Han, navodi Tanjug.

Očekuje se da će "Modernina" vakcina biti upotrebljena na lokacijama do kojih je teže doći, kao što su bolnice u selima.

Vakcina mora da se čuva na niskim temperaturama, ali ne toliko niskim koliko zahteva vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek".

Vakcina je zasnovana na sličnoj tehnologiji kao i vakcina kompanija "Fajzer" i "Biontek", a očekuje se da će početi da se koristi u narednim danima među osobama starijim od 18 godina.

Njena efikasnost iznosi 95 odsto, a prima se iz dve doze sa razmakom od 28 dana. Nakon isporuke, vakcina može da se čuva u frižideru.

Iz "Moderne" navode da nameravaju sa se prijave za dozvolu za punu upotrebu u SAD tokom naredne godine.

Kompanija je saopštila da će isporučiti oko 20 miliona doza američkoj vladi u toku ove godine. U prvom kvartalu naredne godine globalno će biti isporučeno između 100 i 125 miliona doza vakcina, od kojih između 85 i 100 za SAD.

"Moderna" je sa američkom vladom sklopila dogovor o isporuci 200 miliona doza do kraja juna naredne godine.

Brzina razvoja vakcine, koja je napravljena za manje od godinu dana od prvog slučaja u SAD, predstavlja veliki naučni uspeh, iako u javnosti ima oklevanja u vezi sa vakcinacijom.

Nadam se da će svi Amerikanci primiti vakcinu kada postane dostupna, izjavio je vodeći epidemiolog Entoni Fauči i dodao da je to jedini način da se zemlja zaleči i da krene napred.

Milioni doza "Modernine" vakcine biće pridodate programu vakcinacije u SAD, koja je otpočela ove nedelje među zdravstvenim radnicima. Korisnici domova za negu starih su naredni koji će primiti vakcinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima