≫ 

Dileme koje muče trudnice: Da li ću koronu preneti na bebu i da li će moja beba imati antitela?

Studija pruža određenu sigurnost za buduće mame koje se inficiraju korona virusom u trećem trimestru trudnoće

  • 0
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Trudnice koje se u poslednjem trimestru trudnoće zaraze korona virusom najverovatnije ga neće preneti na nerođenu decu, pokazuju rezultati nove studije.

Američki istraživači pratili su 64 žene koje su imale pozitivan test na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje kovid 19. Istraživanje je obavljeno između 2. aprila i 13. juna u opštoj bolnici Masačusets i na Medicinskoj školi Harvard.

Nijedna beba nije imala pozitivan test na kovid 19 nakon rođenja, a u posteljici nije otkriven korona virus.

Sve buduće majke koje su učestvovale u istraživanju bile su u trećem tromesečju trudnoće i imale su virus u plućima, nosu i grlu, ali ne i u krvotoku ili posteljici.

- Ova studija pruža određenu sigurnost da infekcija korona virusom tokom trećeg tromesečja verovatno neće proći kroz placentu do fetusa, ali je potrebno obaviti više istraživanja kako bi se potvrdio ovaj nalaz – kaže direktorka Instituta Diana Bianči.

Među trudnicama koje su imale pozitivne testove na korona virus, 23 su bile bez simptoma, 22 sa blagim simptomima, sedam sa umerenim simptomima, deset sa teškim simptomima i tri sa kritičnim simptomima.

Radi poređenja, u istraživanje su bile uključene još 63 trudnice negativne na korona virus i 11 žena koje nisu bile trudne.

Istraživači su otkrili da je rizik od smanjenog protoka krvi u posteljici veći kod žena koje su patile od najtežih slučajeva bolesti.

Takođe su primetili niže nivoe zaštitnih antitela od očekivanih u krvi iz pupčane vrpce, ali mnogo veće nivoe antitela specifičnih za grip. To bi, kažu, moglo da bude posledica vakcine protiv gripa.

Rezultati su takođe pokazali da je veoma mala količina antitela na korona virus preneta na nerođene bebe, što je pokrenulo dodatna pitanja o potencijalnom imunitetu.

- Važno nam je da ispitamo zašto je manja verovatnoća da antitela prelaze u placentu i da li smanjeni prenos antitela čini novorođenčad ranjivijim na SARS-CoV-2 infekciju u poređenju sa drugim infekcijama – kaže autor studije, dr Andrea Edlov iz opšte bolnice Masačusets. - Takođe, ono što nas dodatno interesuje je da utvrdimo kako buduće mame koje imaju niži nivo antitela na SARS-CoV-2 mogu da utiču na zdravstvene ishode prevremeno rođene dece, jer kovid 19 može da poveća rizik od prevremenog porođaja.

Video: Direktor GAK Višegradska o povećanom broju rađanja beba i korona virusu kod njih i trudnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA