U Sloveniji od nedelje počinje vakcinacija protiv korona virusa u staračkim domovima

60 odsto stanovnika u domovima za negu starijih pokazalo je interesovanje za vakcinu

  • 2
Vakcina vakcinacija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija protiv Kovid-19 u Sloveniji trebalo bi da počne u nedelju u domovima za negu starih, izjavio je ministar za rad Janez Cigler Kralj.

Portparol vlade Jelko Kacin tvrdi da će u prvoj fazi vakcinacije biti dovoljno doza za sve korisnike domova za negu starih koji do sada nisu bili zaraženi, prenosi STA.

Slovenački ministar za rad je rekao da će korisnici domova za negu starih prvi primiti vakcine, jer predstavljaju najugroženiju kategoriju. On nije rekao tačan broj njih koji su izrazili želju da se vakcinišu, ali je napomenuo da će prva serija biti dovoljna za sve one koji su pokazali interesovanje da prime vakcinu protiv Kovid-19.

Ovo je potvrdio i portparol slovenačke vlade, koji je rekao da će u prvoj fazi biti dovoljno vakcina za sve korisnike domova za negu starih koji do sada nisu bili zaraženi korona virusom.

Cigler Kralj je rekao da će vakcinacija u svim domovima za negu starih biti sprovedena u jednom danu, a domovi su dobili detaljne instrukcije kako da se pripreme za to.

Prema zvaničnim podacima, korona virusom je do juče bilo zaraženo 10.155 od oko 21.000 korisnika domova za negu starih, a oko 60 odsto njih izrazilo je interesovanje da primi vakcinu. Među zaposlenima u domovima za negu starih taj procenat je manji, navodi ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je saopštilo da Slovenija trenutno očekuje isporuku od 9.750 doza u prvoj seriji, dok će još 6.825 doza stići do kraja godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. decembar 2020 | 20:20

    Surova logika stanja u kom se nalazimo,beznadje trazi i svoje zrtve. ,Tako uvek neko strada da bi neko drugi ziveo ,to je nekao u ovom globalnom sistemu ,ono nemora biti sa zlom namerom, jednostavno pitanjem opstanka ljudske vrste logika moze biti surova ili logika prosperiteta vracanja zivota ljudima a vreme je najbolji pokazatelj svih nasih odluka

  • ronaldinjo

    23. decembar 2020 | 21:09

    Slovenija 20,000 vakcina do kraja godine a srbija 4800 vakcina🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 e srbijo zemljo🙈🙈🙈🙈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA