≫ 

Da li je novi soj korona virusa iz Velike Britanije prisutan i u Srbiji?

Odgovara epidemiolog Branimir Tiodorović

  • 11
britanija srbija korona virus novi soj foto-ilustracija: pixabay.com

Epidemolog Branimir Tiodorović govorio je na današnjoj konferenciji za štampu da li je novi soj  korona virusa već prisutan u Srbiji.

- Naše kolege imunolozi i molekularni biolozi to za sada nisu utvrdili. Mi inače imamo odličan tim imunologa koji su respektivni čak i u svetskim razmerama, ne samo u humanoj medicini već i u veterinarskoj. Svi oni sada rade intenzivno, praktično 24 sata prateći novu pojavu mutarinog tipa u cilju da otkrijemo na vreme ovu pojavu.

Kako kaže, Krizni štab će pratiti nadalje njihova otkrića.

- Mi iz medicinskog štaba smo bili za to da se obustavi avio-saobraćaj sa Velikom Britanijom, ali ipak procena je da to sada ne ugrožava našu zemlju, da se može kontrolisati već utvrđenim merama, kao što je PCR test koji je obavezan.

Tiodorović ističe da treba biti svestan da sposobnost mutacije imaju mnogi virusi, pa i ovaj stoga ne treba da čudi ako se on i pojavi.

- Neki govore da imamo preko 200 mutacija u svetu. Moramo shvatiti da je ceo svet jedno selo i da smo svi upućeni jedni na druge kako bismo mogli da predupredimo pojavu ovog mutiranog soja - zaključio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR MIRCEVIC

    25. decembar 2020 | 18:23

    A STA AKO SE POJAVI NOVI VIRUS IZ ENGLESKE U VASOJ GLAVI STO GA PRIZIVATE,PA NEK TU I OSTANE U VASIM GLAVAMA ,MI O TOME NEMAMO PROBLEM

  • 024

    25. decembar 2020 | 18:24

    Znacemo sledece godine u decembru..!.

  • Čiča

    25. decembar 2020 | 18:07

    A di je grip ove godine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA