• 0

EU odlučila: 27 zemalja ugovorile međusobno priznavanje testova na korona virus

, Telegraf

Preporuka takođe uključuje odredbe koje se odnose na izazove "evolutivne pandemije"

  • 0
Nemačka, testiranje, testiranje na korona virus, korona virus

Foto: Tanjug/AP

Zemlje članice EU saglasile su se danas o jačanju upotrebe brzih testova na antigen i o uzajamnom priznavanju rezultata testa na korona virus, saopšteno je iz Saveta EU.

U Savetu navode da su upotreba brzih testova i uzajamno priznavanje rezultata testova na kovid-19 širom EU od suštunskog značaja za ublažavanju širenja virusa, kao i da doprinose nesmetanom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta i da olakšavaju prekograničnog kretanje i lečenja.

- Ključne komponente ove preporuke uključuju validaciju i međusobno priznavanje brzih testova antigena i RT-PCR testova među državama članicama, razmenu standardizovanog skupa podataka, izradu zajedničke liste brzih COVID-19 testova za antigen i određivanje prioriteta za upotrebu takvih testova - navodi se u saopštenju Saveta EU, a prenosi Tanjug.

Preporuka takođe uključuje odredbe koje se odnose na izazove "evolutivne pandemije" tj. da zajednička lista odgovarajućih brzih testova na kovid-19 treba da bude dovoljno fleksibilna za dodavanje ili uklanjanje onih testova na čiju efikasnost utiču mutacije virusa.

Video: U Srbiji se pojavio test u apotekama namenjen privatnim zdravstvenim ustanovama a ne građanima

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima