Gutereš: Ruske vakcine protiv korone mogu da igraju veoma važnu ulogu u borbi protiv pandemije

- Jedini uslov koji UN imaju u vezi vakcina je da možemo da ih koristimo samo ako ih je odobrila SZO - kazao je Antonio Gutereš

  • 1
Ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V, Torlak

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da ruske vakcine za kovid 19 mogu da igraju veoma važnu ulogu u borbi protiv pandemije, a nada se da će ih Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uskoro odobriti.

- Jedini uslov koji UN imaju u vezi vakcina je da možemo da ih koristimo samo ako ih je odobrila SZO. Znam da u ovom trenutku postoje kontakti između ruskih vlasti i SZO, nadam se da će kroz njih na najbrži mogući način doći do odobrenja ili priznanja za efikasnost ruske vakcine - rekao je Gutereš u intervjuu za TAS S, a prenosi Tanjug.

Generalni sekretar UN smatra i da je važno da imunizacija bude dostupna svima i na svakom mestu.

- Ruska vakcina može biti korisna u mnogim misijama UN-a, u nekim osetljivim delovima sveta, gde će nam biti potrebne vakcine za naše osoblje i stanovništvo koje pomažemo u mirovnim operacijama - dodao je Gutereš.

U septembru 2020. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je tokom izlaganja u Generalnoj skupštini UN da je Rusija spremna da UN besplatno isporuči svoju vakcinu Sputnjik V, navodi agencija.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA