≫ 

Sve o postkovid sindromu koji uzima dečje žrtve: Upala može da ošteti srce i druge organe

- Posle infekcije korona virusom može da se javi MIS-c, i to najčešće u roku od četiri nedelje od izloženosti virusu - objasnio je u stručnom radu Kvang Sik Kim, dečji infektolog u Dečjem centru Džons Hopkins

  • 8
Bolnica, bolesno dete u bolnici, ranjeno, koma Foto-ilustracija: Shutterstock

Devojčica H. D. (12) iz Tutina koja je preminula u Opštoj bolnici Novi Pazar, najverovatnije je izgubila životnu bitku zbog imunoloških komplikacija usred ranije infekcije SARS COV-2 virusom, rekla je za Telegraf lekarska komisija iz ove zdravstvene ustanove.

- Na osnovu kompletne kliničke slike i toka bolesti kod deteta, zatim rezultata svih urađenih analiza, uzimajući u obzir i podatke o prethodno dijagnostikovanim oboljenjima, najverovatnije je da se u konkretnom slučaju radilo o smrtnom ishodu izazvanim imunološkim komplikacijama usred ranije infekcije SARS COV-2 virusom, tzv. multisistemskom inflamatornom post-covid sindromu (MIS-c) - naveli su odgovoru na pitanja portala Telegraf.rs, dodajući da je smrt nastupila istog dana kada je devojčica i primljena u bolnicu, 21. januara u 20.10 časova.

Šta je MIS-c?

Multisistemski inflamatorni post-covid sindrom je upalno stanje koje pogađa decu tokom pandemije, potvrdila je naučna studija Kraljevskog koledža u Londonu. Bolest se manifestuje kroz osip, groznicu i bol u stomaku, a povezana je sa prethodnom infekcijom korona virusom.

Sindrom ima značajne sličnosti sa sindromom toksičnog šoka i Kawasakijevog sindroma, i izaziva upalu krvnih sudova po celom telu.

- Upala može da ograniči protok krvi i da ošteti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može da bude posledica imunog odgovora organizma na prisustvo korona virusa SARS-CoV-2 - objasnio je u stručnom radu Kvang Sik Kim, dečji infektolog u Dečjem centru Džons Hopkins. - Najčešće se javlja u roku od četiri nedelje od izloženosti virusu.

Kad je otkriven?

MIS-c je prvi put ustanovljen u martu prošle godine u Velikoj Britaniji, a potom i u Njujorku. Prvi pacijent u SAD registrovan je u martu, na početku pandemije. Od marta do sredine maja, u Dečjoj bolnici St. Luis u SAD nekoliko dece je imao MIS-c.

- Neka deca sa MIS-c su imala upalu srca, povraćanje, dijareju, bolove u stomaku, povredu bubrega i / ili osip – izjavio je specijalista za dečje zarazne bolesti Aleksis Elvard sa Univerziteta u Vašingtonu. - Jedan od najopasnijih simptoma MIS-c je oticanje koronarnih arterija, zbog čega su brza dijagnoza i lečenje bolesti od vitalnog značaja.

foto Pixabay foto Pixabay

Koliko često se javlja?

Prema do sada dostupnim podacima, ovaj sindrom se, na sreću, ne javlja često, ali u nekim slučajevima može da dovede do letalnog ishoda.

Smrtnost kod dece koju pogodi ovaj sindrom iznosi oko 1,5 odsto.

U periodu od šest meseci u Americi je zabeleženo 1.659 slučajeva ovog sindroma, od kojih je 26 završilo smrću deteta.

U Sloveniji je zabeleženo 48 slučajeva bez smrtnih ishoda.

Krajem decembra 2020. dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice u KBC Dragiša Mišovića izjavila je da je od 600 dece koja su lečena u ovoj zdravstvenoj ustanovi njih desetoro imalo postkovid sindrom. Deca prethodno nisu znala da su zaražena ili su imala blagu kliničku sliku.

- Kada smo toj deci uradili serologiju videlo se da imaju antitela, što znači da su imali kovid 19. Ta deca su dolazila sa teškim zapaljenskim sindromom, sa labaratorijskim analizama koje su slične takozvanoj citokinskoj oluji, sa ozbiljnim promenama na skeneru i rendgenu pluća - pojasnila je ona i dodala da su sva deca uspešno izlečena.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

Tragedija u Hrvatskoj

Pre nepunih nedelju dana od MIS-c je preminuo 11-godišnji dečak u Zagrebu. Dečak nije imao nikakvu istoriju bolesti, ali je bio pozitivan na korona virus.

Kad bi roditelji trebalo da odvedu dete kod lekara?

Infektolog Sik Kim savetuje da bi roditelji hitno trebalo da zatraže lekarsku pomoć ako obolelo dete ima temperaturu koja prelazi 38 stepeni Celzijusa 24 sata ili duže i da, uz povišenu temperaturu ima barem još jedan od sledećih simptoma: neuobičajena slabost, crveni osip, bol u stomaku, povraćanje, dijareju, natečene ruke ili noge, crvene i ispucale usne, kao i crvene oči.

Podsetimo, iako su lekari novopazarske bolnice u odgovorima za Telegraf tvrdili da je devojčica najverovatnije preminula usled posledica MIS-c, v.d. direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović izjavio je za Tanjug da je 12-godišnja devojčica iz Tutina preminula usled posledica oštećenja srca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA