≫ 

"Mama, boli me srce. Daj mi da dišem": Petar i Ema su bili zdravi, ali su posle korone razvili MIS-C

Dva roditelja čija su deca imala iste simptome, a niko nije mogao tačno da zna šta je u pitanju

  • 1
Tena Printskrin: Youtube/ Nova Tv

Dve majke Tena Bosek i Jasminka Kalčić ispričale su u emisiji Provjereno kroz kakav su pakao prošle kada su im se deca razbolela od kovida 19, a stanje im se naglo pogoršalo.

- U jednom trenutku me pitala da li će preživeti, počela sam da se tresem - prisetila je Tena užasnih momenata.

Oni koji su preležali bolest kovid 19 znaju sa kakvom su se bolesti borili. Povremeno, nažalost, i kod dece dolazi do ozbiljnih komplikacija.

Tenina ćerka Ema borila se sa visokom temperaturom i otežanim disanjem.

- Svakog minuta joj se stanje pogoršavalo i imala je temperaturu od 40,2. U jednom trenutku me pitala da li će da preživi. Nisam znala šta da radim, počela sam da se tresem - kaže Tena Bosek.

Majka je računala da će temperatura koju je Ema imala uveče pasti do jutra zbog lekova koje je devojčica popila.

- Ema je do tada bila zdravo dete. Nikada nije imala nijednu bolest, osim dečjih virusa. Nije imala ni grip, nikada ranije nije pila antibiotike - dodaje Tena.

Mimoišla ju je čak i korona koju su mesec i po dana ranije dobili svi u porodici. Deda je završio i s upalom pluća, ali Ema je, mislili su, kao i većina dece očigledno otpornija na korona virus.

Temperatura je samo rasla, stanje se pogoršavalo

Ali temperatura nije nestala ni posle lekova. Doktor ih je poslao na testiranje, za svaki slučaj.

- Dok smo čekali rezultate, počela je da se oseća još gore. Temperatura je tek počela da raste, vrat joj se ukočio, nije mogla da se okreće, nije mogla da spava i jecala je od bolova - objasnila je Tena Bosek.

Test na koronu bio je negativan, ali Emino stanje se pogoršavalo. Bolovi u stomaku, dijareja, malaksalost.

- Imala sam jaku glavobolju, nisam mogla da ustanem - kaže Ema.

Lekari su posumnjali na streptokoke, dali antibiotike i poslali ih kući, ali Emi je iz sata u sat postajalo sve gore i gore.

- Ti simptomi su samo izbili iz nje, sve dok osip nije počeo. Prvo joj se pojavio na dlanovima, a zatim smo primetili da su joj uši postale ljubičaste. Odvezli smo je do zarazne i tamo je ponovo počelo da se pogoršava stanje. Osip je izbio oko očiju, usta, nije mogla da hoda jer je bila slaba i morala je da ostane u bolnici - kaže Tena.

Žena majka devojčica dete zagrljaj naručje Foto: Shutterstock

Tena ga, kaže, neće zaboraviti dok je živa. Nakon što je Ema prvu noć provela sama u bolnici, jedva je dočekala da je vidi sledećeg jutra.

Najduži trenuci u životu

- Rekli su mi da nešto rade. Nisam znala šta joj rade, sedela sam u tom hodniku i čekala -  kaže ona.

Trenuci u kojima je čekala doktora da joj objasni šta se događa bili su najduži i najteži u njenom životu.

- Kada je počela da pominje nizak krvni pritisak, dopamin za povišenje krvnog pritiska, sepsu, uvođenje centralnog katetera, nisam znala u kakvom ću je stanju naći kad dođem u sobu - nastavlja majka.

Mama će scene iz bolničke sobe pamtiti do kraja života

- Kada sam ušla unutra, ona je spavala, ali oči su joj bile otvorene. Ta scena mi se urezala u pamćenje. Bila je priključena na neke uređaje. Tu sliku ću da pamtim do kraja života - rekla je.

Oko 160 kilometara dalje, kod Kantride druga majka je proživljavala istu noćnu moru.

Dan ranije, Petar je bio zdravo dete

- Uhvatila sam ga za ruku i razmišljala sam ako ga izgubim, kako ću se vratiti bez njega kući? - kaže mama Jasminka Kalčić.

Od toga trenutka ona više nije mogla ništa. Sve je zavisilo od lekara i od Petra. Jer i Petar je kao i Tenina Ema, nekoliko dana ranije bio sasvim zdravo dete.

- Ja sam se probudila usred noći, digla sam se i otišla sam u njegovu sobu. Čula sam taj zvuk plitkog i brzog disanja, što se nastavilo i narednih dana. Onda sam došla do njega, i odmah primetila da je vreo - prisetila se majka.

Tako je sve počelo, priča Jasminka, inače novinarka koja od početka prati situaciju s pandemijom.

Sve vreme Jasminka je znala da nešto nije u redu

Odjednom je imao temperaturu od 40 stepeni - rekla je majka.

Noć je prošla u snižavanju temperature, tuširanju, uz lekove. Stanje bi se malo popravilo, ali temperatura bi se brzo vratila. I to visoka.

- Izbacio je dušu iz sebe - kaže Jasminka. Inače je retko povraćao.

dete plače nasilje zlostavljanje zanemarivanje deteta dece otac i sin Foto: Shutterstock

Pitanje koje je prolazilo Jasminki kroz glavu bilo je "Da nije kovid?".

Petrova razredna je bila pozitivna, ali to je bilo pre mesec i po dana. Niko u razredu nije imao simptome, pa ni Petar. Testirali su ga.

- Kada je test bio negativan u jednu ruku bila sam srećna, u drugu ruku bila sam zabrinuta zato što su njegovi simptomi postajali sve gori, to crvenilo se širilo po licu, vratu, leđima, stomaku i nogama. Stopala su mu bila crvena - prisetila se majka.

"Mama, boli me srce. Molim te, daj mi da dišem"

Lekari su rekli majci da će sve biti u redu, nije u pitanju kovid 19, i dali joj antibiotike. Ipak, ona je jednostavno znala da nešto nije u redu.

- I u petak ujutro me on oko 10 sati pita: "Mama šta se ovde nalazi". Ja mu odgovorila da je tu srce. Rekao je: "Mama, boli me srce. Molim te, daj mi da dišem." Ja sam znala da ne mogu da čekam tri dana sa detetom kod kuće, 72 sata da antibiotik počinje da deluje. Gotovo je - ispričala je Kalčić.

U bolnicu su je primili odmah.

- Imao je strašno nizak pritisak. Nisu verovali da je dete živo - kaže Jasminka i dodaje:

- On je već bio crven kao da je izašao iz kopriva.

Jasminka i Tena 160 kilometara udaljene jedna od druge ugledale su svoje dete u istom stanju.

Lekari u Rijeci nisu bili sigurni šta je u pitanju

- Kada je nad njim bilo to medicinsko veće, rekli su da je to možda meningitis, možda Kavasaki, možda S. Johnson, možda adenovirus, možda enterovirus. Tada sam ja, kao novinar, počela da istražujem šta su ove bolesti - rekla je Jasminka.

Riječki lekari su tvrdili da im je ovo prvi ovakav slučaj, i da nisu sigurni šta je u pitanju.

- Ne mogu da kažem da ranije nismo videli takve pacijente, ali za 30 godina koliko radim mogu da se setim samo nekoliko - kaže dr Goran Tešović.

„Klinička slika kod nekih može biti brutalna“

Do sada ih je u Hrvatskoj oko 40. Polovinu njih je na ovom odeljenju lečio profesor Tešović i njegov tim. Čitava zemlja je čula za slučaj jedanaestogodišnjaka koji je nažalost preminuo.

- Klinička slika kod nekih može biti brutalna, vrlo intenzivna, a detetovo kliničko stanje se pogoršalo za nekoliko sati - kaže Tešović.

Od savršeno zdravog deteta do borbe za život. Ovo može biti uzrokovano MIS-C ili multisistemskim inflamatornim sindromom, koji svojim simptomima i sličnošću sa nekim bolestima poput Kavasaki sindroma često zbunjuje lekare i dovodi ih do pogrešne dijagnoze.

- Ovi bolovi mogu biti toliko jaki da dete može završiti u operacionoj sali. Dakle, u hitnoj operaciji, koja se i dogodila kod naša dva pacijenta - rekao je lekar.

Javlja se kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Obično počinje naglo, sa vrlo visokom temperaturom. Kompleksan i još uvek nedovoljno poznat, ali u jedno nema sumnje, kaže profesor Tešović.

- Međutim, ovaj sindrom koji sada vidimo treba prvenstveno da bude povezan sa pandemijom izazvanom novim korona virusom - istakao je Tešović.

Majčina intuicija i istrajnost

Jasminkin Petar je dva puta bio negativan na testu za korona virus, zato lekari nisu radili test na antitela. Ali razvio je MIS-C. Do te dijagnoze su došli zahvaljujući Jasminkinoj upornosti.

- Posle mog trećeg insistiranja, kada sam rekla da imam prijatelja u Londonu, infektologa koji radi u timu kovida, koji je upoznao puno dece u prvom talasu i sa tim sindromom, uspela sam da nagovorim lekare da urade test na antitela - prisetila se.

Zna da je bila dosadna, ali ne žali zbog toga. Zahvalna je lekarima što su je na kraju saslušali.

- Test za antitela je pozitivan, vaše dete je pre 4 nedelje asimptomatski dobilo kovid 19, rekli su mi. I to je to, tada smo saznali dijagnozu - rekla je Jasminka.

Ni Emu kovid očigledno nije zaobišao kad ga je imala cela porodica. Samo su je simptomi zaobišli, ali mesec i po dana kasnije njeno telo je imalo prekomerni imunološki odgovor i razvio se MIS-c.

Sindrom zbog kojeg je šest dana provela na intenzivnoj nezi i osećala je strah koji nijedno dete ne sme.

- Najviše me je plašilo da li ću uopšte preživeti - kaže Ema.

- Jednostavno se bojim nakon ovog iskustva nečega što je prošla, bilo kakve bolesti, prehlade ili gripa koji mogu uticati na nju i njeno telo - plaši se mama Tena.

Petar je razvio zapaljenje perikarda. I on i Ema moraju biti oprezni, izbegavati fizički napor, ići na redovne preglede narednih godinu dana.

Da li im se sve ovo može ponoviti, lekari ne znaju.

- Ne mogu kriviti lekare jer su, i sa svim njihovim iskustvom, naišli na nešto nepoznato. Razumete? Ne mogu kriviti lekare, oni jedini mogu da pomognu detetu - zaključila je Jasminka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA