Doktori kažu da ceo život grešimo: Samo 3 dela tela trebalo bi prati sapunom svaki dan

Prema nauci, možda smo preterivali sa upotrebom sapuna

  • 0
Kupanje kada žena Foto: Shutterstock

Poslednjih godinu dana lekari neprestano ponavljaju da je u zaštiti od korona virusa neophodno redovno prati ruke toplom vodom i sapunom. Stoga možda ćete pretpostaviti da je redovno pranje ostatka tela sapunom verovatno takođe dobra ideja. To je ono što svi radimo. Međutim, neki lekari kažu da grešimo!

U stvari, prekomerno tuširanje ili kupanje sapunom zapravo mogu doneti više štete nego koristi. Prema rečima lekara, zapravo bi sapun trebalo da koristite za samo tri dela tela - pazuh, prepone i stopala. Ostalo? Jednostavno ispiranje vodom je sve što vam treba.

Sandi Skotnicki, doktor medicine, docent dermatologije na Univerzitetu u Torontu, nedavno je za The Atlantic rekla da pranje tela sapunom i vodom od glave do pete može dovesti do problema poput ekcema i drugih kožnih problema. Umesto toga, ona kaže da se samo usredsredite na određene delove.

Tuširanje Foto: Freepik.com

Ako tretirate celo telo sapunom, rizikujete da uništite korisne bakterije koje pomažu vašem mikrobiomu da napravi razliku između dobrih i loših klica, kaže dr Robin Čutkan. Ona ističe da su vašem telu potrebne određene bakterije, a kada ih uklanjate sa kože pranjem sapunom, to smanjuje vaš imunitet, što dovodi do povećanog rizika od obolevanja.

- Ako se niste upravo uvaljali u blato, jedina mesta koja je potrebno svakodnevno sapunanje su vaš pazuh i prepone. Ostatak tela se fino ispira vodom, čak i posle napornog treninga - navodi dr Čutkan.

Tuširanje Foto: Freepik.com/VALUA VITALY

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Science Advances otkrila je da je određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan sa manjim rizikom od raka kože u poređenju sa ispitanicima koji nisu imali bakterije. Još jedan primer korisnih mikroba koje rizikujete da uništite stalnim tretiranjem sapunom.

Zašto bi sapun trebalo da koristite na pazuhu, preponama i stopalima ako je toliko loša ideja da ga koristite na ostatku tela? Pa, ta tri područja su neka od najosetljivijih zona na vašem telu i pogodna su podloga za razvoj gljivica, urastanja dlaka koje mogu dovesti do infekcija i generalno su ranjivija na razvoj loših bakterija i potencijalno štetne infekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA