Dokle se stiglo sa nabavkom inovativnih lekova za multiplu sklerozu i dijabetes

Na listi je 7 novih lekova za tzv. relaksnu formu bolesti, dok je jedan od njih i za primarnu formu

  • 0
Multiple sclerosis, Multipla skleroza, trening, instriktor, terapeut, terapija, kolica invalidska, invaliditet, Foto: Shutterstock

Direktorka RFZO Sanja Škodrić otkrila je dokle se stiglo sa nabavkom inovativnih lekova za multuplu sklerozu i dijabetes, budući da je lista napravljena u januaru prošle godine, pre situacije sa korona virusom.

Kako je navela, na listi je 7 novih lekova za tzv. relaksnu formu bolesti, dok je jedan od njih i za primarnu formu.

- Ima nekoliko formi ove bolesti i svaka od njih ima inovativni lek. Pored toga, povećan je broj pacijenata koji dobijaju klasičnu terapiju; obolelih od multiple skleroze u Srbiji ima oko 9.000 i ne dobijaju svi inovativnu terapiju, ali i nisu svi za inovativnu terapiju. Međutim, od onog broja pacijenata koji jesu za takav tip terapije, inovativnu dobija njih 25 odsto. Naš cilj je da taj broj pre svega povećamo i da svi mogu da je dobiju - rekla je Škodrić za TV Prva.

Kako je navela, za samo godinu dana broj pacijenata koji dobijaju klasičnu terapiju povećan je za 1.300, što je ekvivalent broju koji je rastao tokom prethodnih 15 godina.

- Ove ili naredne godine ostvarićemo cilj da svi dobiju inovativnu terapiju - rekla je direktorka RFZO.

Lek koji je za sekundarnu formu bolesti i spada u inovativne je planiran, a da li će on biti donesen, objašnjava Škodrić, o tome odlučuje Centralna komisija za lekove.

Kako je istakla, jedan od prioriteta je i lek za dijabetes. Samo prošle godine izdvojen je budžet od 5 milijardi dinara koji nije potrošen do kraja, što je uz budžet od 3,5 milijardi,koji je odobren ove godine, ukupno 8,5 milijardi dinara izdvojeno za inovativne lekove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA