• 5

Povišen holesterol sve češće muči mlađu populaciju: Koji su uzročnici i kako se leči

Čak i kod saznanja da osoba ima povišen nivo holesterola i triglicerida, ne znači da će se upozorenje lekara shvatiti ozbiljno

  • 5
Holesterol u krvi

Foto: Shutterstock

Povišen nivo masnoća u krvi uglavnom se otkriva slučajno, na sistematskim pregledima. Ovaj metabolički poremećaj ne boli, niti upozorava osobu da se nešto dešava u organizmu. Prvi simptomi povišenih masnoća u krvi uglavnom su kardiovaskularni problemi, kao što su srčani ili moždani udar.

Za povišen holesterol kao zdravstveni problem poslednjih godina, nažalost, znaju i pripadnici mlađe populacije. Međutim, čak i kod saznanja da osoba ima povišen nivo holesterola i triglicerida ne znači da će se upozorenje lekara shvatiti ozbiljno, jer se mnogi uglavnom osećaju dobro.

Načelnica endokrinologije KBC Bežanijska Kosa doktorka Jelica Bijekić Macut kaže da reč holesterol nije opasna, jer je u pitanju prirodni sastojak organizma - prirodni sterol.

- Opasno je kad je holesterol povišen, kao jedan od faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih oboljenja. Vrlo je bitno razlikovati ukupni, loš LDL holesterol i dobar HDL holesterol. Kada procenjujemo stanje holesterola, gledamo vrednost ukupnog i LDL holesterola - naglasila je dr Bijekić Macut za RTS.

Prema njenim rečima, jetra stvara holesterol u organizmu, što je endogeno stvaranje, kao telu neophodnu supstancu za izgradnju ćelijskih membrana, za razvoj steroidnih hormona - kortizola, polnih hormona, kao i za transport vitamina A, B i D.

Namirnice koje utiču na povišen nivo holesterola

- Imamo i egzogeno stvaranje holesterola, putem hrane. Na taj deo možemo dosta da utičemo vodeći računa o ishrani - objašnjava doktorka, izdvajajući crveno meso, iznutrice, jaja i peciva kao namirnice koje bi u slučaju problema povišenog holesterola trebalo izbegavati.

govedina - meso

Foto: Freepik.com

U mlađim populacijama oni sa povišenim nivoom holesterola manje su zastupljeni, ali među stanovništvom starijem od 60-65 godina i više od 50 odsto populacije ima problem.

Zna se da 25 odsto mladih Amerikanaca ima povišen holesterol, a kada su u pitanju ljudi stariji od 65 godina, čak 60 odsto njih ima povišen holesterol.

Genetika i lečenje

Genetika i kod ovog zdravstvenog problema ima važnu ulogu.

- Imamo one sa familijarnom hiperholesterolemijom, gde čitave familije imaju promene na genima koje dovode do povišenog holesterola. Imam pacijente, mlade devojke od 20 godina, mršave koje imaju povišen holesterol. Nisu one ni krive ni odgovorne za to, jednostavno genetika je odgovorna za to - naglašava dr Bijekić Macut.

Lekovi

Foto: Pixabay.com

Odgovorno ponašanje u slučaju porodične predispozicije ili povišenog holesterola podrazumeva primenu terapije.

- Mora se lečiti. Naši pacijenti dosta beže od lečenja. Nije lako ni sprovoditi dijetetske režime, a tu je i fizička aktivnost i postoji grupa lekova koji se zovu statini. Prema tim statinima, poslednjih godina, pacijenti su imali veliki otpor u smislu uništiće im jetru. To su zablude - navodi dr Bijekić Macut.

Zamke koje donosi stres

Postoji nekoliko grupa pacijenata prema kriterijumima rizika koje su procenila evropska udruženja kardiologa, udruženja za aterosklerozu i druga udruženja.

- Vrednosti na koje ćemo snižavati LDL holesterol zavise od toga koliko je grupa rizična. Ukoliko je grupa sa niskim rizikom LDL holesterol treba da bude ispod 3,5, ukoliko je grupa sa srednjim rizikom ispod 2,5, a ukoliko je sa veoma velikim rizikom čak treba da bude ispod 1,8 - precizirala je doktorka.

Stres može da bude važan faktor kao deo sveukupne situacije u kojoj se telo nalazi, kao i fizička neaktivnost.

- Kada smo pod stresom, ne gledamo ni šta jedemo. Kad je osoba pod stresom, ona se ne bavi sobom, svojim načinom života, zdravljem. Čudo je koliko stres loše utiče na organizam - zaključila je dr Bijekić Macut.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SM

    Uz duzno postovanje doktorke, uopste nije zabluda da statini unistavaju jetru. I ne samo jetru...

  • Ivan

    Uticaj stres u kakvoj drzavi zivimo....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima