Kamen u bubregu može izazvati bolove nalik porođajnim, ali šta kada izostanu simptomi?

Ako kamen zatvori mokraćne puteve, može nastati ozbiljniji problem

  • 0
Kamen u bubregu, bolovi Foto: Shutterstock

Kamen u bubregu je podmukla bolest koja nastaje gomilanjem nataloženih kristala, uglavnom kalcijuma i oksalata. Nefrolitijaza, kao stručan naziv, definiše kao prisustvo kamena u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega.

Predispozicija za stvaranje kamenca u bubrezima i urinarnom traktu može biti kod osoba koje nedovoljno unose tečnosti u organizam, ali i kod onih koji konzumiraju slanu i začinjenu hranu. Takođe i unos gaziranih napitaka može izazvati formiranje kamenca.

Dalje, u faktore rizika koji izazivaju pojavu kamena u buregu, spadaju i genetski faktor, klimatski uslovi, ali i anomalije mokraćnog sistema.

Postoje i asimptomatske manifestacije kod ove pojave, ali najčešće, kada se kamen pokrene, jasan simptom je snažan, tup bol u predelu krsta (s leve ili desne strane) koji ne prestaje.

- Nekad kamen može da se zaustavi u mokraćnom kanalu, napravi svoje gnezdo i ne pomera se dalje. Tada dolazi do zastoja mokraće, jer kamen u mokraćnom kanalu ne dozvoljava da urin iz tog bubrega izlazi. Bubrežni kanali se šire, što dovodi do uništavanja mesa bubrega, koje predstavlja fabriku za rad bubrega - kaže za eKliniku urolog dr Zoran Brkić.

Kamen u bubregu, bolovi, pregled, ordinacija Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, tako se uništava i funkcija bubrega; smatra se da već posle mesec dana, u slučaju da kamen zatvori mokraćni kanal, dolazi do propadanja funkcije bubrega. Sve ovo se može desiti bez ikakvih simptoma, pa pacijenti i ne znaju da im je bubreg propao, navodi urolog.

Često se, međutim, pesak i kamen u bubregu spontano eliminišu, ali taj prolaz kroz mokraćne kanale izaziva snažan i intenzivan bol.

- Bol je jakog intenziteta tipa probadanja i upoređuje se sa porođajnim bolovima, praćen je slabošću, malaksalošću, povraćanjem, ponekad i temperaturom i otežanim i bolnim mokrenjem sa krvavim urinom – objašnjava dr Brkić i u tom slučaju savetuje mirovanje i utopljavanje predela u kom se bol oseća.

Ponekad je, kaže sagovornik eKlinike, potrebna i lekarska pomoć koja podrazumeva davanje infuzije sa sredstvima protiv bolova.

Doktor je objasinio i da kod prekomernog unosa soli, a manjka tečnosti stvara se dobra podloga za nastanak kamenca:

Kamen u bubregu, bolovi Foto: Shutterstock

- Urin koji je prezasićen mineralima podložan je skupljanju kristala (minerala), pa dolazi do slepljivanja kristala i stvaranja osnove za nastanak kamena. Prvo nastaje pesak, a spajanjem čestica peska kamen. Razlog nastanka peska i posle kamena bubrega je prezasićenost urina mineralima ili kristalima, to jest, stanje gde urin ima malo vode, a puno otopljenih mineralnih soli uz poremećenu pH vrednost.

Dr Brkić navodi da je dijagnostikovanje kamena u bubregu vrlo jednostavno i obično se uspostvalja ulzrazvučnim pregledom. Ova pojava se i vrlo uspešno sanira gde retko dolazi do neophodne hirurške intervencije. Uz povećan unos tečnosti, većina kamenca iz mokraćnog kanala izlazi spontano.

Najgore je popiti samo dve do tri šolje česmovače na dan, što veliki broj pacijenata i radi. Česmovača se može piti, ali uz nju treba uzeti u toku dana i šolju uvinog čaja i litar neke druge vode. Cilj je da se stvori bazna sredina u urinu, a to se postiže pijenjem uvinog čaja i voda koje imaju visoku pH vrednost, bazna sredina ne dozvoljava kristalizaciju i spajanje minerala i samim tim nastanak peska ili kamena - zaključuje dr Brkić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA