Loše vesti za ljubitelje krompira: Ako često jedete pomfrit ili pire, krvni pritisak je u opasnosti

Naučnici su pronašli vezu između hipertenzije i unosa veće količine termički obrađenog krompira

  • 6
Merenje krvni pritisak zdravlje Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak, medicinski poznat kao hipertenzija, može najaviti ozbiljne zdravstvene probleme. Da bi se smanjio rizik od visokog krvnog pritiska, istraživanje objavljeno u British Medical Journal (BMJ) sugeriše izbegavanje krompira.

Visok krvni pritisak znači da vaše srce mora više da radi i pumpa krv. Ako se ne leči, to može dovesti do bolesti srca, krvotoka i srčanog udara. Možete smanjiti krvni pritisak jednostavnim prilagođavanjem ishrene.

Međutim, pokazalo se da određeni dijetalni proizvodi mogu biti kontraproduktivni. Jedno od iznenađujućih otkrića je da krompir pripreman na određene načine može da utiče na povećanje vrednosti krvnog pritiska. Ovo je zaključak studije objavljene u British Medical Journal (BMJ).

- Pronašli smo da veći unos pečenog, kuvanog ili pire krompira i pomfrita, povećava rizik od hipertenzije - rekli su istraživači.

Žene su posebno izložene riziku, istakli su istraživači, iako je studija pokazala da su pogođena oba pola. Konzumiranje krompira četiri puta nedeljno bilo je, prema ovom istraživanju, povezano sa višim stopama hipertenzije.

Nalazi su zasnovani na pregledu više od 187.000 muškaraca i žena u tri velike studije u SAD-u. Istraživači su upoređivali zdravlje onih koji su jeli krompir četiri ili više puta nedeljno sa onima koji su to činili samo jednom mesečno.

Krompir Foto: Pixabay.com

Prva je povezana sa većim rizikom od hipertenzije kod učesnika u sve tri studije, rekli su istraživači.

- Ova otkrića imaju veoma važne posledice za javno zdravlje, jer ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krompira kao povrća u ishranu, već ističu štetan efekat koji je u skladu sa efektima visokog unosa ugljenih hidrata zabeleženim u studijama - rekli su autori koji rade u bolnici Brigham and Women i Harvard University.

Da bi umanjili rizike, oni savetuju da krompir što češće bude zamenjen povrćem bez skroba, onim koje sadrži manje količine ugljenih hidrata, poput lisnatog zelenog povrća.

Međutim, naučnici nisu merili unos soli, što bi moglo uticati na njihove nalaze.

U vreme objavljivanja rezultata ove studije, Viktorija Tejlor, viši dijetetičar iz Britanske fondacije za srce, dovela je u pitanje njihove zaključke.

- Ova vrsta studije može pokazati samo povezanost, a ne uzrok i posledice. Stoga ne možemo zaključiti da krompir uzrokuje povišen krvni pritisak i ne možemo objasniti uzrok efekata koji se u studiji vide kod većih potrošača krompira - istakla je Tejlor.

Iako je veća potrošnja krompira, poput pire krompira ili pomfrita bila povezana sa visokim krvnim pritiskom, još uvek je moguće da i drugi faktori u ishrani ili načinu života utiču na rezultate, zaključila je ona.

Hrana sa malo masnoća koja uključuje puno vlakana, poput integralnog pirinča, hleba i testenina, kao i puno voća i povrća takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska, podsećaju iz britanske Nacionalne službe za zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    31. mart 2021 | 11:32

    Meni kad legne mizerija od plate,pritisak mi 300 sa 200 od zalosti.

  • Hhdh

    31. mart 2021 | 11:43

    Jedem pire ili pomfrit skoro svakog dana mjesecima i imam nizak pritisak

  • Ja

    31. mart 2021 | 11:24

    Pritisak ima malo veze sa ishranom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA