Izdato novo Uputstvo za sprovođenje lečenja neplodnosti o trošku RFZO

Male promene u vezi sa pravilima vantelesne oplodnje

  • 0
žena, devojka, bolnoca, lekar, pacijent, doktor Foto: Freepik

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) izdao je novo Uputstvo za sprovođenje lečenja neplodnosti.

Izmene nisu velike. Ukoliko imate zamrznute embrione o trošku RFZO-a i imate Obrazac BMPO 7 morate najpre iskoristiti sve embrione pa tek onda možete aplicirati za naredni stimulisan postupak vantelesne oplodnje.

Od sada je obavezan BMPO 7 obrazac, o zamrzavanju ili nezamrzavanju embriona, iz prethodnog postupka na komisiji za stimulisan postupak.

Ukoliko prvi put idete na VTO preko RFZO-a, u tom slučaju nemate obrazac BMPO 7 tako da ga ni ne nosite.

Ukoliko ste embrione zamrzli o svom trošku obavezno je da na komisiju za krioembriotransfer donesete potvrdu o zamrznutim embrionima izdatu od strane klinike za VTO o broju zamrznutih embriona. Otpusna lista nije dovoljna, potrebna je potvrda.

U skladu sa ovim novim Uputstvom obavezno tražite klinikama za VTO da vam izdaju popunjen BMPO 7 (ne samo otpusnu listu sa upisanim brojem zamrznutih embriona) jer je sada obrazac BMPO 7 obavezan na komisijama za stimulisan postupak.

Upustvo se u ostalim delovima nije menjalo

Uslovi za lečenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje o trošku RFZO-a konačno su na inicijativu Udruženja i velike napore koje ulažemo godinama promenjeni i zvaničnim Uputstvom koje je postavljeno na sajt RFZO-a 26.6.2020. godine, a sada je na snazi i dopunjeno Uputstvo od 8.4.2021.

Ukoliko imate pitanja u svakom trenutku možete pozvati Centar za vantelesnu oplodnju na besplatan broj 0800 333 030 ili na info broj Udruženja 061/624-5224.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA