≫ 

Kako korona utiče na telo: Svakom trećem teže obolelom opada kosa, stradaju i bubrezi i jetra

Infekcija virusom SARS-Cov-2 može da "pogura" infarkt, upozoravaju kardiolozi

  • 6
Bolesnik pacijent bolnica raspirator koronavirus Foto: Shutterstock

Posledice infekcije korona virusom oseća više od 50 odsto onih koji su imali kovid-19, a lekari primećuju da post-kovid sindrom izaziva sve češće nove komplikacije i traži dalje lečenje.

U kovid ambulantu pri KB Dubrava u Hrvatskoj javlja se sve više post-kovid pacijenata koji se žale na bolove u grudima, otežano disanje i suvi kašalj, ali to su samo neki od problema, piše RTL.

Svakom trećem teže obolelom opada kosa, a upravo je završeno i veliko istraživanje doktora Irzala Hadžibegovića iz KB Dubrava o tome u kojoj meri je korona dosad uzrokovala infarkte.

- Korona utiče na sve, od bubrega, srca, jetre, poremećaja sa jetrom, nesanice, zaboravnosti, smetnje sluha – kaže dr Đivo Ljubičić iz KB Dubrava.

- Ukratko, sve. Korona utiče na svaki deo tela. Izrazito često, od 30 do 60 odsto, vidimo opadanje kose kod bolesnika. U našoj dnevnoj bolnici to je otprilike trećina bolesnika, ali treba reći da su to oni koji su imali bolničko lečenje, znači teži oblik bolesti.

Treći talas korona virusa posebno je pogodio mlađe osobe koje su u ovom talasu brže završavale na respiratoru nego što je to bio slučaj do sada.

- Zdravstveno stanje se brzo uruši i imaju veliku potrebu za respiratorom, oni se brže oporavljaju, ako prežive. To kao pacijenta iznenadi svakoga, nas je isto u početku to iznenađivalo, a sad se s tim nosimo - kaže Ana Primorac, glavna medicinska sestra u KB Dubrava.

Od sredine oktobra do sredine februara u Dubravi je lečeno ukupno 3.343 kovid pacijenata, a njih 56 imalo je infarkt. Ovo je rezultat istraživanja kardiologa Hadžibegovića koji je analizirao pacijente koji su u drugom talasu lečeni u Dubravi. Ovo istraživanje donekle je razjasnilo kako korona utiče na srce.

Hadžibegović je pojasnio da je, kad se uporede ove brojke s onima pre korone, zaključak jednostavan.

-Neću reći da kovid uzrokuje infarkt, ali može "pogurati" osobu sa sklonostima u srčani infarkt - rekao je kardiolog iz KB Dubrava.

- Od pacijenata koje smo lečili jedna četvrtina je razvila infarkt dok smo lečili teški oblik kovida-19. Ono što nismo našli je da je kovid-19 isključivi uzrok, tipa da je netko imao glatke krvne sudove, pa kovid-19, pa infarkt. Možda samo jedan, ali svi ostali su imali bolesne krvne sudove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    14. april 2021 | 09:55

    Sars covid - respiratorni virus, koji je sve ove godine bio samo respiratorni viris ( znaci, napada organe respiratornog trakta), a odjednom napada srce, jetru... Ko ima mozak neka razmisli malo, prijatan dan🍀

  • Ivan

    14. april 2021 | 11:41

    Supruga dijabeticar posle prelezane korone(13 dana bili u Batajnici)secer ne spada od 10,vec 3meseca izasli iz bolnice,2meseca pili "Pronizon" i vitamine.U zivotu se vise nisam napisao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA