ORL odgovara: Šta kada imate problem sa sinusima?

Kijanje i curenje nosa su dosadni simptomi prehlade, ali ako dodate bol i pritisak oko nosa, velika je šansa da imate infekciju sinusa (sinusitis)

  • 3
Devojka žena lekovi krevet prehlada sinusi nos maramica Foto: Shutterstock

Sa Doc. dr Jasminom Stojanović, predsednicom Sekcije za otorinolaringologiju Srpskog lekarskog društva razgovaramo da li je infekcija sinusa opasna i kako se sprečavaju komplikacije.

Šta je sinusitis, a šta rinitis?

Sinusitis predstavlja zapaljenski proces sluznice sinusa. Može biti akutni i hronični. Termin sinusitis se poslednjih godina pogrešno se meša sa termžinom rinosinusitis zbog velike sličnosti u uzrocima i u toku bolesti, kao i čestom kliničkom udruženošću zapaljenskog procesa sluznice nosnih šupljina i sluznice sinusa. Ipak, moramo naglasiti da postoje i sinusitisi bez rinitisa, bar u prvoj fazi nastanka. Takav je npr. sinusitis koji se javlja kao posledica kvarnih zuba ili sinusitis traumatskog porekla, navodi Doc. dr Stojanović.

Sinusitisi su potencijalno opasna oboljenja, a neke forme hroničnog sinusitisa, mogu izazvati i komplikacije, koje predstavljaju urgentna stanja u medicini.

Gornji i donjih disajnih putevi su međusobno povezani, tako da možemo govoriti o ujedinjenom disajnom putu. Zbog toga se neretko zapaljenje sluznice nosa i sinusa spušta, širi pa tako dolazi do razvoja upale bronhija i pluća, objašnjava Doc. dr Stojanović.

U najvećem broju slučajeva sinusitis predstavlja bakterijsku infekciju koja nastaje širenjem infekcije iz nosa. Najčešći uzročnici su streptokoke, virus gripa, stafilokoke i ešerihija. Mikotični, gljivični sinusitis najčešće izazivaju kandida i aspergilus.

U kliničkoj slici dominira: otežano disanje na nos, smanjen ili potpuni gubitak mirisa, glavobolja, slivanje sekreta, nadražajni kašalj. Od opštih simptoma mogu biti prisutni povišena telesna temperatura, malaksalost.

Doc. dr Jasminom Stojanović, Foto: Privatna arhiva

Terapija rinosinusitisa se zasniva na korekciji svih faktora koji utiču na razvoj bolesti. Lečenje podrazumeva terapiju antibioticima, antimikoticima, kao i primenu kortikosteroida ili kapi za nos. Hiruškom lečenju pristupamo kada lečenje ne da adekvatan odgovor, navodi Doc. dr Stojanović.

Značajna je i higijena nosa koja se postiže redovnim ispiranjem nosne šupljine propolisom i N-acetilcisteinom u slanim rastvorima, jer se na taj način pospešuje čišćenje, protivupalni i antimikrobni efekat i dodatno pomaže jačanje lokalnog imuniteta.

Prilikom otežanog disanja na nos, mi refleksno počinjemo da dišemo na usta, što za posledicu može imati sušenje sluzokože grla. Takođe, posledično se može javiti i infekcija gornjih disajnih puteva, gubitak mirisa ili ukusa, navodi Doc. dr Stojanović.

Moja preporuka su PropoMucil® Physio rastvori koji svojim aktivnim principima, sa prečišćenim propolisom i N-acetilcisteinom uz dodatak etarskih ulja nane i eukaliptusa pružaju višestruku zaštitu: potpomažu eliminaciju bakterija i virusa, smanjuju otok, vlaže i regenerišu sluzokožu nosa, olakšavaju tegobe i poboljšavaju prohodnost disajnih puteva. Zdrav i prohodan nos je uslov za zdrave donje disajne puteve, a i ceo organizam.

Upotrebu ovih sprejeva preporučujem i preventivno, jer mogu pomoći da se spreči ulazak virusa i bakterija u disajne puteve.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Semajlirane_pufne

    21. april 2021 | 18:31

    Kapi divljeg krastavca nema bolji lek za sinuse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA