≫ 

Lekar otkriva šta je potrebno za kvalitetan san: Jedna stvar je ključna

Ukoliko otvorite prozor, provetrite i rashladite prostoriju pre spavanja, imaćete kvalitetniji san, tvrdi stručnjak

  • 1
spavanje, san foto: pixabay.com

Kvalitetan noćni odmor neophodan je za dobro funkcionisanje u toku narednog dana. Od toga koliko ste naspavani zavisiće vaša produktivnost u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Prema nekim ranijim studijama dovoljno sna je neophodno za regulisanje hormona apetita, grelina i leptina, koji su odgovorni za kontrolu osećaja gladi i sitosti.

Osobe koje spavaju manje od osam sati noću u proseku imaju veću telesnu težinu, naveo je dr Gaj Midovs jedan od osnivača škole za spavanje.

Osim toga, kvalitetan san je neophodan za zdravlje mozga i srca, kao i za jačanje imunog sistema.

Ako hoćete dobro da spavate, neophodno je da pre nego što zaspite rashladite sobu, ali i svoje telo.

Spavanje Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

- Ukoliko se budite mrzovoljni i umorni, čak i ako ste na vreme prethodno veče otišli u krevet, krivac može biti zagušljiva ili nedovoljno provetrena prostorija u kojoj ste spavali - kaže lekar i predavač na Univerzitetu Sanderlend, a prenosi britanski San.

Doktor Rej je objasnio zašto je dobro ostaviti malo otvoren prozor preko noći.

U zatvorenim sobama, minimalno provetrenim, nivo ugljen-dioksida raste i nakuplja se. Nivo ovog gasa može uticati na REM cikluse, faze dubokog sna koje obnavljaju energiju. Ako držite malo otvoren prozor hladite i vašu sobu i vas. Jedan od okidača koji nam je potreban za dubok i kvalitetan san je pad telesne temperature - istkao je dr Rej.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da je većini odraslih potrebno između šest i devet sati sna. Naučnici su nedavno otkrili  i da nedostatak sna može povećati rizik od demencije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    30. april 2021 | 10:28

    Jedi u toploj prostoriji a spavaj u hladnoj i eto zdravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA