3 trika koji pomažu da se dobro naspavate: Probudićete se odmorni, bez podočnjaka i puni energije

Kvalitetan san je od presudne važnosti da biste dnevne obaveze obavljali s lakoćom

  • 0
San, foto Pixabay foto Pixabay

Koliko puta vam se desilo da „zaginete“ uveče, da se vrtite po krevetu i taman što utonete u san alarm vas podseća da je vreme za ustajanje?

Loš san karakterističan je za starije osobe, ali poslednjih godina sve je više mladih koji se bude umorniji nego što su legli.

Da vam se to ne bi više događalo, isprobajte sledeće trikove.

1. Idite na spavanje u isto vreme

Odavno slušamo rečenicu: „Osam sati rada, osam sati druženja i bavljenja hobijima, osam sati sna – to je balans kom bi svako trebalo da teži.“

Da bi organizam bio odmoran, potrudite se da uvek odlazite na počinak u isto vreme. Odredite sami koje će to vreme biti – da li oko 22 sata ili sat vremena kasnije. U svakom slučaju, potrudite se da odete na spavanje pre ponoći.

Kad nekoliko noći zaredom u isto vreme odete na spavanje, steći ćete rutinu i podesiti vaš unutrašnji časovnik da vas „odvuče“ u krevet čak i onda kada zbog dobrog filma poželite da ostanete duže budni.

2. Nemojte jesti kasno uveče

Kad večerate neposredno pre odlaska na spavanje, organizam svu energiju usmerava na varenje hrane. Zbog toga ćete se osećati pospano, ali ćete u najvećem broju slučajeva imati loš kvalitet sna, a neretko imati i noćne more.

Grčki jogurt uglavnom mešamo sa voćem Foto: Shutterstock

Najbolje je da večerate barem tri ili četiri sata pre odlaska na počinak. Birajte hranu koja nije teška i koja pospešuje dobar kvalitet sna – mladi sir, jogurt, toplo mleko sa malo meda, ćuretinu... Izbegavajte začinjenu hranu, testa i slatkiše.

3. Vežbajte kasno popodne

Fizički umor povoljno deluje na kvalitet sna. Da biste što bolje spavali, idite na trening, na trčanje ili u dugu brzu šetnju kasno popodne – umorićete se, pospešiti protok limfe i bolje spavati.

Šetnja Foto: Pixabay

Ako odete na trening uveče i očekujete da ćete dobro spavati – grešite; nivo kortizola će skočiti, pa ćete duže ostati budni i ujutro se probuditi sa podočnjacima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA