≫ 

Reumatoidni artritis i hrana: 10 namirnica koje mogu da ublaže bolove

Ukoliko patite od upaljenih, bolnih zglobova, uvedite promene u režim ishrane – mogu da budu od koristi

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Svaka promena vremenskih prilika osobama koje pate od reumatoidnog artritisa nimalo ne prija – zglobovi se upale i javlja se dodatna ograničenost pokreta praćena bolovima.

Iako naučno još nije dokazano da bi promena načina ishrane mogla da eliminiše bolove, neke studije sugerišu da bi uvođenje pojedinih namirnica moglo da ublaži bolove i smanji pojavu otoka.

Ishrana bazirana na omega-3 masnim kiselinama i biljnim vlaknima iz voća i povrća mogu da smanje nivo CRP-a, koji je jedan od pokazatelja upale zglobova. Naučno je dokazano da je gojaznost jedan od faktora rizika za pojavu upalnih stanja. Masti u telu generišu supstance koje izazivaju upalne procese, baš kao to što čine namirnice sa puno šećera, soli i aditiva.

Artritis, bol u ruci, šaka Foto: Shutterstock

- Uprkos tome što promena režima ishrane ne može u potpunosti da eliminiše bolove koji prate reumatoidni artritis, pojedine namirnice mogu da ih ublaže – kaže prof. dr Lora Sandon sa Univerziteta Teksas.

Prema njenim rečima, osobe koje pate od reumatoidnog artritisa u ishranu bi trebalo da uvedu sledeće namirnice:

1. Maslinovo ulje

Ovo ulje ima antiinflamatorno dejstvo. Istraživači su otkrili da maslinovo ulje sadrži oleokantal, jedinjenje koje suzbija bol isto kao i nesteroidni antiinflamatorni lekovi.

Preporuka je da maslinovim uljem prelivate salate i meso.

2. Vitamin C

Citrusno voće poput crvenog grejpfruta, pomorandže, mandarina, limuna i limete bogato je vitaminom C, komponentom koja je neophodna za sintezu kolagena. Takođe, agrumi su dobar izvor antioksidanata koji se bore protiv upalnihh procesa u organizmu.

Započnite dan sokom od sveže ceđenog crvenog grejpa ili narandže – zglobovi će vam na tome biti zahvalni.

sok od pomoranže pomorandža Foto: Pixabay

3. Bobičasto voće

Jagode, maline, kupine, borovnice, ribizle sadrže antioksidativna jedinjenja koja se bore protiv upala u organizmu. Šolja bobičastog voća dnevno može da pomogne u ublažavanju bolova izazvanih reumatoidnim artritisom.

4. Šargarepa

Napravite salatu od sveže šargarepe i dodajte joj malo maslinovog ulja – ova kombinacija izvanredna je za zdravlje zglobova.

Ako ste vegetarijanac i volite da jedete sirovo povrće, dodajte i malo tikvica u salatu kako biste smanjili otoke oko zglobova.

5. Ovas

Ovsene pahuljice su izvanredne za dobru probavu, održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi i ublažavanje bolova u zglobovima.

Kombinujte ih sa bobičastim voćem i malo jogurta – biće to izvanredan doručak koji ublažava upalna stanja.

6. Đumbir

Ovaj ljuti koren sadrži jedinjenja kakva se nalaze i u lekovima protiv bolova. Izrendajte komadić đumbira i dodajte ga u salatu ili skuvajte čaj.

Budite oprezni samo ako koristite lekove za razređivanje krvi – tad bi đumbir trebalo da koristite isključivo u dogovoru sa lekarom.

7. Ananas

Ovo voće bogato je vitaminom C i bromelinom, koji utiču na smanjenje bolova i otoka povezanih sa reumatoidnim artritisom i osteoartritisom. Iseckajte ananas i jedite ga za užinu.

8. Kurkuma

Izvanredan prirodni lek za ublažavanje bolova krije se u začinu koji je nezaobilazan u većini jela koja se pripremaju u Indiji. S obzirom na to da je neutralnog ukusa, možete ga dodati u supe i čorbe, ali i u salate i kaše.

kurkuma foto: pixabay.com

9. Zeleni čaj

Pored toga što utiče na topljenje viška kilograma, zeleni čaj može da ublaži bolove izazvane reumatoidnim artritisom. Sadrži jedinjenje katehin koje ublažava upalni proces.

10. Sok od višnje

Gazirani napici pojačavaju bolove koje prati reumatoidni artritis. S druge strane, sok od višnje može da ih ublaži. Jedna čaša soka dnevno prijaće vašim zglobovima i otkloniti otoke.

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA