• 0

Vakcina protiv korona virusa posebno je važna za jednu grupu trudnica: Nove preporuke za buduće mame

Za starije od 16 godina i trudnice evropska i svetska regulatorna tela do sada su odobrila jedino "Fajzer/Bajontek" vakcinu

  • 0
trudnica, beba, mama

Foto: Unsplash

Vršilac dužnosti direktorke Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” prim. dr Verica Jovanović kaže da sve trudnice uz konsultacije sa ginekologom mogu da se vakcinišu kada prođe period organogeneze.

To se naročito odnosi na trudnice koje su, kako je rekla, u “rizičnim stanjima, kao što je dijabetes”.

- Došlo je do promena određenih stavova kada je u pitanju proširenje ciljnih grupa za vakcinaciju - navodi prim. dr Jovanović.

- Imamo zvaničnu preporuku da sve trudnice kada završe sa procesom organogeneze, u konsultaciji sa ginekologom mogu da se vakcinišu, naročito one koje su u rizičnim stanjima, kao što je dijabetes, koji može da ugrozi trudnoću.

Ona podseća da su sve vakcine dobre i da je važno u kratkom vremenskom periodu sprovesti vakcinaciju.

- Nije važno mesto, nije važan grad, ali je važno da što pre, u što većem broju, dođemo do kolektivnog imuniteta - ističe prim. dr Jovanović, a prenosi RTS.

Za starije od 16 godina i trudnice evropska i svetska regulatnorna tela do sada su odobrila jedino "Fajzer/Bajontek" vakcinu.

Međutim, ima nagoveštaja da bi ona mogla da dobije evropsko odobrenje za upotrebu i kod dece od 12 godina već krajem meseca. Takvu odluku već je donelo američko regulatorno telo.

- Ovo je važan dan, jer je vakcina "Fajzer/Bajontek" protiv korona virusa odobrena za korišćenje kod adolescenata već od 12. godine. To je veliki korak za našu državu. Vakcinisanje mlađe populacije vodi nas bliže ka povratku normalnosti i okončanju pandemije - navodi dr Dženet Vudkok iz Federalne agencije za lekove.

I stručnjaci u Srbiji apeluju da se vakcinišu i mladi iznad 16 godina, koji su vrlo često i superprenosioci virusa iako nemaju simptome, kao i trudnice, koje takođe infekcija korona virusom ne zaobilazi.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima