Ove vrste voća i povrća sadrže najviše pesticida: Evo kako da smanjite njihovo štetno dejstvo

"Probajte voće nije prskano" - svako od nas je bar jednom kroz život čuo ovu rečenicu od prodavaca na pijaci, koji se trude da svoje proizvode predstave na najbolji mogući način. Većina ljudi nije svesna u kojoj meri pesticidi mogu imati negativno dejstvo na čovekovo zdravlje.
Uprkos pranju na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske materije koje izazivaju niz tegoba i bolesti. Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka. Zato je najbolje da voće i povrće koje konzumirate dobro perete pod mlazom vode i obavezno oljuštite.
Svake godine sprovode se razna istraživanja na temu prisustva pesticida u namirnicama koje ljudi često konzumiraju, pretežno u voću i povrću. Ovo je voće i povrće koje je najviše tretirano pesticidima u okviru uobičajene poljoprivredne prakse.
Prvo mesto već godinama zauzimaju - jagode. Kada su u pitanju jagode, koje su ubedljivo prve na listi, otkriveno je da 90 odsto njih sadrži bar jedan pesticid, dok 30 odsto oko 10 različitih toksina u tragovima.
Drugo mesto dele spanać i kelj. Dalje na listi nalaze se razne vrste voća poput nektarina, jabuka, grožđa, krušaka, višanja i breskvi. Što se tiče povrća najzagađeniji su paradajz, ljuta i slatka paprika i paradajz.
(Telegraf.rs)
Video: Prva crkva koja je sagrađena na Novom Beogradu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dusko
Paradajz je voće! Edukuj se...
Podelite komentar