≫ 

Indijski soj korona virusa sve bliži Srbiji: Dupli mutant detektovan u Hrvatskoj

Varijanta virusa SARS-CoV-2 koja ima dve promene na površinskom proteinu registrovana je u Splitsko-dalmatinskoj županiji

  • 8
Devojka, bolnica, korona virus, kovid 19, respirator Foto: Shutterstock

- U Hrvatskoj je detektovan indijski soj korona virusa - kaže Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema njenim rečima, u Hrvatskoj je najprisutniji britanski soj korone, ali je u nekoliko slučajeva detektovan i indijski soj. Ovaj soj, poznat kao dupli mutant, prilično je zarazan i velika je mogućnost brzog prenošenja.

- Otkriven je pre nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi i nema mesta za paniku – istakla je Pem Novosel.

Indijski soj korona virusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2: povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik (poznat još i kao kovid-jezik), beličaste promene na nokatnoj ploči (poznate još i kao kovid-nokti), umor, glavobolju...

Ono što je do sada poznato o indijskoj varijanti jeste da ima dve značajne genetske promene u površinskom proteinu - E484Q i L452R. Zbog toga je dobila naziv „dupli mutant“. To, međutim, ne znači da je indijska varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija - naučnici još nisu to dokazali.

Podsetimo, u aprilu je prvi slučaj zaraze indijskim sojem korona virusa zabeležen u Sloveniji, a 28. maja otkrivena su i prva dva slučaja u Mađarskoj.

Video: Jezive scene tik uz naselje: Na ovom mestu spaljuju 100 tela korona žrtvi dnevno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok

    2. jun 2021 | 10:49

    Ne zanima me ni tip ni soj.. Nista. Ne gusite nas glupostima. U Srbiji je najveći zločin genocid 1999te- od toga se najvise umire, kao i od loše hrane i vode koje ljudi konzumiraju. Naspram toga, korona je jedno veliko nista - bukvalno

  • Jasna

    2. jun 2021 | 10:01

    Dosta vise o sojevima kojekakvim, dosadili ste i bogu i narodu, ko prezivi, prezivi.

  • K

    2. jun 2021 | 10:16

    Ko pusti te indijance da udju u Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA