≫ 

"Bojim se, završiću u kolicima": Noge joj se stalno goje, država ima rešenje, ali odbija da pomogne

- Ovo stanje ne mogu da izmenim dijetom ili vežbanjem - kaže ova mlada žena

  • 2

Zoi Pirs (26) boluje od lipoedema, neobičnog stanja koje uzrokuje taloženje masnog tkiva, najčešće u butinama, zadnjici i donjem delu nogu, a ponekad i u rukama.

Ovakvo stanje, koje izaziva bolove, utiče i na pokretljivost, a Zoi od njega pati već 11 godina. Uprkos tome, Nacionalni zdravstveni sistem Velike Britanije odbio je da joj pokrije troškove liposukcije, koja je jedino rešenje za ovaj problem.

Razlog zbog koga su je odbili je što je u trenutku apliciranja, pre dve godine, ona bila u trećem od 4 stadijuma ovog stanja.

Ipak, napominje da su se tokom 11 godina, koliko se sa ovim stanjem nosi, naslage sve više nagomilavale, tako što utiču na njene noge, grudi, ruke i kukove.

- Ovo stanje ne mogu da izmenim dijetom ili vežbanjem, rešenje je samo posebna vrsta liposukcije. Aplicirala sam, ali su me odbili jer smatraju da sam htela samo iz estetskih razloga da menjam izgled. Bojim se da ću na kraju završiti u invalidskim kolicima - kaže ova mlada žena.

Govoreći o simptomima, Zoi kaže da se oseća teško, ružno, da joj se vrti u glavi, ali posebno ističe to što je ovo stanje veoma bolno, iako radi sve što je do nje.

- Mislim da imam prilično agresivan tip ovog stanja, jer vidim koliko su mi se noge udebljale za kratak period - kaže Zoi, koja je bezbroj puta pokušavala da ovo stanje reši putem dijeta, ali nije uspevala.

Ova mlada žena na društvenoj mreži Instagram vodi profil, na kome podiže svest o ovom neobičnom stanju, a prati je 28.000 ljudi.

Šta je lipoedem i zašto nastaje?

Lipoedem predstavlja nagomilano masno tkivo, najčešće na butinama, zadnjici i donjem delu nogu, a ponekad i rukama. Mogu da se jave otok i bol, a može čak i da utiče na pokretljivost, a kod muškaraca se javlja jako retko.

Još uvek nije sasvim jasno zašto se lipoedem javlja, ali se veruje da nastaje kao rezultat genetike i hormonskih promena koje se dešavaju u pubertetu, tokom trudnoće ili menopauze.

S obzirom na to da se salo ne raspoređuje ravnomerno po telu, ženama koje pate od lipoedema je često teško da kupuju odeću, jer veličina koju nose za gornji i donji deo tela se znatno razlikuje.

Sve to utiče na njihovo samopouzdanje, a neretko se javlja i manjak energije, kao i ograničenost kretanja.

Video: Rekla sam sinu: Ne znam kako ću umreti, ali od ove bolesti neću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    4. jun 2021 | 14:14

    Nije mi jasno zasto se na svakoj slici smeje od uveta do uveta kao da je najzdravija i najzgodnija na svetu.Uziva u zivotu,sta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA