≫ 

Velike vrućine nose rizik od infarkta: Polako i pažljivo ulazite u bazen i ne konzumirajte alkohol

Nagli ulazak u vodu, kada su spoljne temperature blizu 40 stepeni, a temperature vode oko 20, može prouzrokovati infarkt

  • 0
Bazeni Tašmajdan, Otvaranje sezone 2021 Foto: Nikola Tomić

Lekari preporučuju da u vrelim letnjim danima budete obazrivi ukoliko odlučite da se rashladite na bazenima, zbog razlike u temperaturi vazduha i vode, ali i da smanjite konzumiranje alkoholnih i gaziranih pića.

Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić objašnjava da nagli ulazak u vodu, kada su spoljne temperature blizu 40 stepeni, a temperature vode oko 20, može prouzrokovati infarkt, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda.

On je dodao da bi po velikim vrućinama trebalo da budu svi oprezni  a naročito srčani pacijenti.

- Za organizam nikada nije dobro da se prave nagli prelazi - niti iz preterano hladnog u toplo, niti iz preterano toplog u hladno. Druga varijanta je čak mnogo opasnija. Kod ulaska u hladnu vodu, kada je spoljna temperatura visoka, organizam se brani sužavanjem krvnih sudova kako se u hladnoj sredini ne bi gubila toplota - kaže dr Ristić za Kurir.

Kardiohirurg ističe da suženje krvnih sudova kod osoba koje boluju od ateroskleroze i koje već imaju sužene krvne sudove se može završiti infarktom ili fatalno.

On podseća da su, u manjoj meri, od ovog ugroženi i mladi.

Dodatni rizik, kako kaže, predstavlja i konzumiranje alkoholnih pića na vrućini, jer alkohol takođe širi krvne sudove.

- Preporučuje se izbegavanje masne hrane koja opterećuje varenje. Ishranu treba svesti na, manje-više, vegetarijansku - voće i salate, a, naravno, preporučuje se redovna hidratacija - konzumiranje vode, i osvežavajućih pića, kao što su limunade i oranžade.

Video: Brčkanje je počelo: Otvorena letnja sezona kupanja na Tašu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA