≫ 

Šta je suvo ili sekundarno davljenje kod mališana: Kako ga možete prepoznati i spasiti vaše dete

Davljenje zbog pojave tečnosti u plućima može da se desi i do 24 sata posle plivanja

  • 0
Deca, kupanje, plaža, letovanje, leto Foto: Shutterstock

Leto i lepo vreme savršeni su za boravak na bazenu, moru ili jezeru, a deca najviše vole da uživaju u kupanju i brčkanju. Međutim, roditelji bi trebalo da budu veoma oprezni i moraju konstantno da nagledaju dete jer pored davljenja, može doći do suvog, odnosno sekunadrnog utapanja.

Svakom roditelju na ovom svetu je jasno da sa malom decom na odmoru nema odmora i da mališani zahtevaju konstantan nadzor i nepodeljenu pažnju.

Drugi čovek na odeljenju pedijarije u Zdravstvenom centru Saint John u Kaliforniji dr Danijel Fišer, upozorava na problem "suvog davljenja" za koji mnogi nisu nikad ni čuli. Ova pojava poznata je i pod nazivom sekundarno davljenje i pojavljuje se kada dete izađe iz vode.

Šta je suvo davljenje?

Sekundarno ili suvo davljenje znači da je osoba udahnula vodu i da joj je tečnost došla u pluća zbog čega nakon izvesnog vremena nastupaju prvi simptomi otežanog, a zatim i prestanka disanja.

Usled udaha koji se može dogoditi i za vreme plivanja, "bacanja" dece u vodu, ili udara talasa koji se približi dečjim ustima i nosu u plućima stvara edem koji je smrtonosan ukoliko se na vreme ne javite lekaru.

Deca, kupanje, plaža, letovanje, leto Foto: Shutterstock

Kako navode doktori "uvlačenje vode" u pluća nije jedini razlog suvog davljenja, već ono može nastati i kao posledica oslabljenog rada srčanog mišića.

- Davljenje zbog pojave tečnosti u plućima koje se dešava do 24 sata posle plivanja je suvo davljenje - objašnjava dr Fišer i dodaje da ako se desi da dete udahne vodu, i ona dospe u pluća, to može prouzrokovati grčenje glasnih žica.

- Sam naziv "suvo davljenje" potiče od činjenice da se sve dešava po izlasku iz vode - rekao je on.

Koji su simptomi?

Prvi simptomi su obično kašalj, otežano ili ubrzano disanje, bledilo, pojačano znojenje, pospanost, povraćanje, promene u ponašanju povezane sa smanjenom aktivnosti mozga deteta odnosno konfuzno ponašanje, ili manjak koncentracije.

Mnogi roditelji te simptome uopšte ne povezuju sa kupanjem ili sa bilo kakvom mogućnosti davljenja, a ozbiljnost situacije shvataju tek prilikom nesvestice, ali je tada za spas deteta već možda kasno.

Potražite pomoć stručnjaka

Ukoliko se desi da vidite da je neko dete progutalo previše vode, spasilac na plaži bi trebalo da je obučen da odmah reaguje i preduzme prve mere, a onda da vas uputi kod najbližeg lekara.

- Obavezno posetite lekara - savetuje dr Danijel.

Dete-skola-plaza-foto-pixabay Dete na plaži Foto: Pixabay

- Lečenje suvog davljenja podrazumeva između ostalog i snimanje pluća i veoma detaljno praćenje pacijenta da se proveri da li je došlo do oštećenja respiratornih organa.

Najvažnija je prevencija

Dobra vest je da se suvo davljenje može sprečiti preduzimanjem odgovarajućih mera predostrožnosti.

- Deca mlađa od 4 godine bi trebalo da uzimaju časove plivanja i u svakom trenutku da budu pod nadzorom najmanje jedne odrasle osobe, uvek kada su blizu vode. A to uključuje i kadu - kaže dr Fišer.

Pored toga, svaki roditelj i staratelj, nevezano za ovu priču, trebalo bi da zna da pruži detetu prvu pomoć.

- Moje prvo pravilo i prvi savet koji dajem roditeljima koji s decom idu na letovanje je – ne ispuštajte ih iz vida ni na jedan sekund. Za incidente poput udisanja vode - dovoljan je jedan sekund vaše nepažnje - napominje doktor.

Takođe, trebalo bi napomenuti i da suvo davljenje nije toliko česta pojava, pa ne bi trebalo da paničite unapred. Dozvolite svojoj deci da uživaju u vodi, ali uz konstantni nadzor i pažljivo praćenje eventualnih promena u ponašanju.

Video: Prizor kupača koji su bodrili dečaka da skoči u vodu: Možeš ti to!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA