≫ 

Troši kalorije, osvežava i čuva zdravlje: 4 razloga zbog kojih bi trebalo da idete na plivanje

Tokom plivanja celo telo je aktivno, što vam daje snagu i elan

  • 3
Žena, more, plivanje Foto: Pixabay

Plivanje je jedan od onih oblika rekreacije koji su prava zabava, a pri tom je dobro za mršavljenje i zatezanje celog tela. Pored toga, kao i svaki oblik fizičke aktivnosti, ima svoje prednosti po zdravlje.

Plivanje je odlična fizička aktivnosti, pogodna za sve, bez obzira na starost ili kondiciju. Za optimalno zdravlje preporučuje se plivanje oko 30 minuta svaki dan, ali i plivanje nekoliko puta nedeljno donosi brojne dobrobiti.

Osim što oslobađa od stresa, utiče na oslobađanje napetosti u ramenima i leđima, a ima i mnoge druge zdravstvene benefite.

1. Poboljšava rad srca

Osim što jača velike mišiće grudnog koša, plivanje jača i vaš najvažniji mišić - srce. Kao aerobna aktivnost, plivanje podstiče rad srca i funkciju pumpanja krvi.

Doprinosi i zdravlju krvnih sudova i smanjuje upalna stanja u njima i tako smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze.

Žena, more, plivanje Foto: Pixabay2

2. Smanjuje rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska

Ukoliko plivate pola sata jednom nedeljno možete smanjiti rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Ako imate dijabetes tipa 1, plivanje će vam pomoći da povećate osetljivost na insulin.

Ova aktivnost takođe snižava krvni pritisak. Zato se plivanje umerenim tempom preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije.

3. Poboljšava izgled kože

Ovo se, naravno, odnosi samo na plivanje u morskoj vodi jer je poznato da je voda u bazenu hlorisana, a hlor negativno deluje na kožu. Morska voda je bogata mineralima poput magnezijuma, natrijuma i kalcijuma, koji hrane kožu i čine je zdravom.

Redovnim plivanjem u moru znatno ćete poboljšati izgled svoje kože, zahvaljujući hidrataciji i detoksikaciji. Plivanje u moru poboljšaće stanje vaše kože u slučaju psorijaze ili ekcema, a takođe je čisti i od akni.

4. Sagoreva kalorije 

Plivanje je odličan kardio trening. Dok plivamo, srce brže pumpa krv upravo pomoću srčanog mišića, što povećava cirkulaciju krvi, a ona ima velikog udela u zdravlju celokupnog organizma, pogotovo kardiovaskularnog sistema.

Koliko ćete potrošiti kalorija tokom plivanja, zavisi od intenziteta pokreta, ali prosek je oko 600 kalorija na sat. 

Video: U običnom kupaćem oborila svetski rekord plivanja pod zalađenom vodom: Ona je žena stena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA