≫ 

5 namirnica bogatih proteinima koje pomažu kod mršavljenja: Jedna je nova u kuhinjama Evrope

Ove hranjive namirnice odličan su izvor energije, a pomažu i kod skidanja kilograma

  • 1
hrana, all inclusive, hoteli

Foto: Pixabay/enginakyurt

Proteini su veoma važni u ishrani i jedna su od osnovnih namirnica koje je potreno da unosimo. Jaja, meso, plodovi mora, soja i crni pasulj odlične su namirnice ako želite da održite kilažu ili sredite liniju.

Hrana bogata proteinima pomaže u očuvanju zdravlja i normalnoj izgradnji tkiva, a posebno mišića. Proteini su veliki biomolekuli građeni od aminokiselina koje su važne za osnovne životne procese.

Za ljudsku upotrebu u ishrani se su najčešće koriste proteini životinjskog ili biljnog porijekla.

Ovih pet namirnica bogatih proteinima, kako preporučuju nutricionisti, trebalo bi da uključite u ishranu, ako hoćete da budete siti, ali i smršate.

1. Jaja

 

Jaja su među najnutritivnijim namirnicama na svetu, pa ne iznenađuje što su zaista jedan od najboljih izvora prirodnih proteina.

Osim toga, puna su vitamina, minerala, zdravih masnoća i antioksidansa. Obogatiće vaš organizam vitaminima A, E, B5, B12, kao i gvožđem, jodom i fosforom. Odlična su za mršavljenje, a takođe troše kalorije i pojačavaju metabolizam.

Dijamant, jaja, celerm persun, paradajz, salata, hrana

Foto: Pixabay

2. Crni pasulj

 

Crni pasulj, mala je, sjajna verzija običnog pasulja koja je posebno popularna u kuhinji Latinske Amerike.

Crni pasulj je nedavno pronašao svoje mesto u kuhinjama evropskih zemalja i sve se više koristi za pripremu salata ili testenine. Osim što je dobar izvor vlakana, ova mahunarka sadrži i visok novo proteina.

3. Plodovi mora

 

Škampe su odličan izvor zdravih masnoća, vitamina, minerala i posebne su zbog svog izuzetnog ukusa. Možete da ih koristite kao prilog za pripremu ukusne testenine, salata i namaza.

riba

Foto: Pixabay

Tuna, poput gotovo svih vrsta ribe, ima nizak nivo masnoća i kalorija, a bogat je izvor proteina. Takođe je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje jačaju zdravlje srca i mozga.

4. Meso

 

Meso je poznato kao veliki izvor proteina.

Možete da jedete meso poput govedine, svinjetine, piletine i ćuretine. Ova namirnica odlična je za jačanje imuniteta i podizanje nivoa energije. Takođe pomaže u sagorevanju kalorija i daje dugo osećaj sitosti.

5. Soja

 

Soja je još jedan biljni protein koji se možete da konzumirate u raznim oblicima. Savršena je za vegetarijance koji traže proteinsku hranu koju bi jeli. Soja podstiče mršavljenje i ima nekoliko zdravstvenih blagodeti.

Proteini se, zajedno sa ugljenim hidratima i masnoćama, klasifikuju kao makronutritivne namirnice. Primarna im je uloga stvaranje i obnova oštećenih tkiva, ali i proizvodnja enzima, hormona i ostalih hemikalija u telu.

Video: Više nikada nećete držati dijetu: Nutricionista Ana Petrović o jedinom zdravom načinu za mršavljenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    9. jul 2021 | 11:11

    E sad, a što neki ljudi ne smeju soju ili bilo kakav pasulj iz medicinakh razloga... A škampi su nam inače na meniju svaki dan...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA