• 0

Kvadratno disanje smanjuje stres i pritisak: Vežba traje 16 sekundi, a rezultati su odmah primetni

, Telegraf

Ova neobična metoda disanja telu i umu donosi pregrš koristi

 • 0
Žena devojka posao meditacija koncentracija

Foto-Ilustracija: Shutterstock

Disanje je nešto što naše telo radi spontano i radnja o kojoj uglavnom ne razmišljamo, ali ako ga osvestimo i treniramo, možemo da promenimo raspoloženje, izlečimo se od bolesti i čak produžimo život, kažu stručnjaci.

Neobična metoda kvadratnog disanja je vežba dubokog disanja koja pomaže da se telo opusti dok ste istovremeno fokusirani na brojanje daha.

Za razliku od drugih vežbi disanja koje ne koriste brojanje daha ili imaju neravnomerne intervale između svakog koraka, kvadratno disanje jedinstveno je jer ima četiri jednaka koraka, slično kao i četiri stranice kvadrata.

Ako vizualizujete kako crtate jednu crtu u svakom koraku ove vežbe, na kraju ćete dobiti kvadrat, stoga i ime za ovu tehniku.

- Vežba se može koristiti u bilo koje doba dana i može biti korisna kada je nivo teskobe ili stresa na maksimumu - kaže David Klemanski, psiholog i docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Americi.

Meditacija, žena meditira

Foto: Pixabay

Kako se izvodi vežba kvadratnog ​​disanja?

Trajanje svakog koraka može da se povećava ili smanjuje u zavisnosti od vaših želja i mogućnosti, ali obično traje od tri do šest sekundi. Kako biste se dodatno opustili, najbolje je da sednete u takozvani turski sed.

Ova metoda disanja sastoji se od četiri jednostavna koraka:

 • Polako udišite vazduh četiri sekunde
 • Zadržite dah četiri sekunde
 • Polako izdahnite četiri sekunde
 • Zadržite dah četiri sekunde

Celu vežbu možete ponavljati oko jedan ili do pet minuta. Sami odlučite da li ćete oči držati otvorene ili ne, u zavisnosti od toga šta vam pomaže u boljoj vizualizaciji crtanja kvadrata.

Zdravstvene dobrobiti kvadratnog disanja

Korisno je vežbu izvoditi svaki put kada osećate da ste pod stresom, ali možete je raditi i svaki dan u isto vreme kako biste oblikovali doslednu rutinu i dugoročne zdravstvene dobrobiti.

- Parasimpatički nervni sistem pomaže našem telu da se smiri sporijim disanjem i smanjenim brojem otkucaja srca. Tehnike disanja, poput ovog kvadratnog disanja, efikasno uključuju parasimpatički sistem. Naime, kada dišemo sporije i dublje, naše telo će se početi da se opušta - kaže Klemanski.

Različite vežbe disanja uključujući i ovu metodu, pružaju brojne prednosti, kao što su:

 • Smanjivanje stresa i anksioznosti
 • Kvalitetniji san
 • Bolja koncentracija
 • Poboljšavanje pamćenja
 • Popravljanje raspoloženja
 • Snižavanje krvnog pritiska

Ako imate zdravstvena stanja koja otežavaju disanje, poput hronične opstruktivne bolesti pluća, pitajte lekara da li je ova vežba disanja prikladna za vas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima