• 0

Hodajuća meditacija najveći rekreativni trend u svetu: Meditirate i trošite kalorije u isto vreme

Dovoljno je da ovaj način rekreacije primenjujete samo 10 minuta jednom sedmično i eliminisaćete stres

  • 0
Trčanje, šetnja, hodanje

Foto: Shutterstock

Težnja većine ljudi je da postignu unutrašnji mir i sklad, a prema nekima, do toga se dolazi meditacijom.

Ona bi trebalo da podrazumeva potpuni mir, međutim izgleda da je moguće, prema nekim istraživanjima, meditirati i dok ste u pokretu.

Mnogi oblici kretanja mogu biti meditativni, tvrde stručnjaci,  a oni uključuju šetnju, vožnju rolera, ali i neke druge aktivnosti.

- Hodajuća meditacija je apsolutni hit i osmišljena tako da sinhronizujemo telo i um i da se povežemo s prirodom i okolinom - kaže trener Veilin Vu.

On dodaje da umesto da meditirate zatvorenih očiju u svojoj sobi ili na terasi, možete da izađete napolje i uz meditaciju sagorite kalorije, a da pritom ostanete fokusirani na telo i disanje.

- Meditiranje u hodu, u osnovi, znači da se fokusirate na ono što radite u trenutku, a ne na vaš cilj ili odredište - pojašnjava trener.

- U fokusu su pokreti tela, a ne um - objašnjava tvorac programa aplikacije za meditaciju Vilijam Flover.

Instruktor joge Ros Rejbrn saglasan je da je meditacija u hodu odličan način za izbegavanje nadražaja koji se javljaju kod uobičajene meditacije, odnosno u trenutku kad zatvorite oči.

Trener Vu navodi da je desetominutna seansa jednom sedmično dovoljna da držite stres pod kontrolom.

- Bitno je da nađete mesto na kome možete mirno da šetate bez ometanja. Počnite laganim hodom i fokusirajte se na sadašnjost, na fizičko kretanje i na svoju okolinu - savetuje trener.

On ističe da ukoliko ste negde u prirodi, možete da stavite slušalice i da preko interneta pratite podkaste o meditaciji.

- Hodajuća meditacija ima prednosti kao što su eliminisanje stresa i povećanje nivoa endorfina. Uz to će vas napuniti energijom i pomoći vam da ostanete u formi, kao i da budete u skladu sa sobom i svojim osećanjima - istkao je trener Vu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima