≫ 

Devojčica brala cveće, završila u hitnoj: Ima opekotine zbog biljke koja je registrovana i u Srbiji

Majka devojčice kontaktirala je lokalne vlasti kako bi sprečila slične slučajeve

  • 2
Svinjski korov Foto: Facebook/NHS Tayside, Shutterstock

Trogodišnja devojčica iz Škotske zadobila je opekotine dok je bezbrižno brala cveće. Biljka koja je ličila na predivan beli cvet, zapravo je bila otrovnica, koja je poznata kao svinjski korov i izaziva alergije.

Njena mama Ketlin kaže da je devojčica neprestano jecala i plakala, a bolovi nisu prestajali dok doktori nisu sanirali opekotine i detetu dali terapiju.

- Nije znala šta je dodirnula. Zapravo, nije imala nikakvu reakciju dva dana, a onda je počela da se žali na bolove u rukama, a onda se pojavilo i crvenilo - ispričala je ova mama.

Međutim, žena je mislila da je samo iritacija kože u pitanju, ali se uverila u suprotno kada joj se kćerka probudila sa plikovima na rukama.

- Plakala je i zapitkivala šta joj je sa rukama. Bila je uplašena, a ja sam se osećala krivom - priseća se mama ove trogodišnje devojčice.

U bolnici je dobila lekove za bolove, a njena majka je kontaktirala lokalne vlasti kako bi upozorili druge roditelji da budu oprezni dok se njihova deca igraju u prirodi.

Pre par godina, na teritoriji Beograda je otkriven heracleum mantegazzianum (gigantski svinjski korov) veoma opasna alergena biljka na koju je upozorio Zavod za zaštitu životne sredine.

Malo je poznato da i na teritoriji Beograda takođe raste gigantski svinjski korov, upozorila je pre dve godine i dr Dragana Marisavljević, naučni saradnik na odseku za herbologiju Institituta za zaštitu bilja i životne sredine.

Možete je prepoznati po izgledu, jer njena visina može dostići čak tri metra. Ova biljka izaziva dermatitis, a koža posle kontakta sa njom izgleda kao da ste se opekli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    24. jul 2021 | 15:43

    Heracleum mantegazzianum ili divovski svinjski korov je invazivna strana vrsta i treba je uništavati, ali isključivo sa dobrom zaštitnom opremom: rukavcicama, zaštitom za lice i kožu i makazama sa dugačkom drškom da ne biste došli i kontakst sa njom. ne znam šta rade naše nadležne službe, ali građane treba upozoriri da ne diraju biljku, takođe treba postaviti fotografije da s evidi veličina biljke u odnosu na čoveka pošto je veoma visoka, a ovako bez odnosa proporcije na fotografijama ne izgleda tako.

  • Elena

    24. jul 2021 | 15:40

    Biljka gigantski svinjski korov je invazivna vrsta i kao takva obavezna da se uništava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA