• 0

Da li znate šta je formula 4/4/30? Kad je jednom isprobate, uvek ćete se joj se vraćati

Trening u intervalima visokog inteziteta idealan je za one ljude koji se žale da imaju malo vremena za fizičku aktivnost, a žele da brzo vude rezultate vežbanja

  • 0
Vežbanje, čučanj

Foto: Shutterstock

Ukoliko želite da za kraće vreme oblikujete telo, a ujedno i da usporite starenje, opredelite se za HIIT trening.

Kako za Telegraf objašnjava personalni trener Nikola Krgić, trening u intervalima visokog inteziteta idealan je za one ljude koji se žale da imaju malo vremena za fizičku aktivnost.

- Svi znaju koliko je fizička aktivnost važna, ali opet procene su da 30% svetske populacije nema dovoljno aktivnosti - kaže Nikola za Telegraf.

- Kao trener najčešći razlog koji čujem, a zbog kog ljudi nisu fizički aktivni je nedostatak vremena. zato je HIIT trening pravi izbor.

Reč je o metodi koja uključuje kratke periode intezivnog vežbanja sa periodom odmora, a najveća prednost ovog treninga je što u kratkom periodu možete ostvariti sjajne rezultate.

Nikola pojašnjava da trening može da traje od 10 do 30 minuta, u zavisnosti od vaše trenutne forme.

- U većini slučajeva nisu vam potrebni rekviziti, dovoljno je opterećenje sa sopstvenim telom sa pravom kombinacijom vežbi, a to su sklekovi, čučnjevi i skokovi. Kod ovakvog treninga je potrošnja kalorija veća za 20-30 odsto nego kod trčanja, vožnje bicikla ili drugog kardio treninga.

Ako tražite razloge zbog kojih biste se opredelili za HIIT trening, Nikola izdvaja 4 benefita koje možete da dobijete:

1. Topljenje masti i jačanje mišića

Potrošnja kalorija veća je nego kod kardio treninga. Praktikovanje HIIT treninga pomoći  će vam da regulišete masne naslage, a takođe i da dobijete na mišićnoj masi.

2. Zdravstvene prednosti

Benefiti za zdravstene strane su poboljšanje funkcija krvnih sudova, poboljšanje osetljivosti na insulin, regulacija krvnog pritiska, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i popravljanje raspoloženja.

3. Štedite vreme

Ako odvojite 30 minuta samo 3 ili 4 dana nedeljno i uklopite vežbanje u svoj raspored, to će biti sjajna investicija za vaš celokupni organizam.

4. Izgledaćete mlađe

Starenje je usko povezano sa skraćivanjem naših telomera. Nauka je dokazala da HIIT trening znatno utiče na dužinu telomera ili, jednostavnije rečeno, HIIT trening će proizvesti anti-ejdž efekat.

Sveukupno, HIIT trening donosi skoro iste benefite kao i ostali oblici treninga, samo za kraće vreme. Formula koja podrazumeva 4 treninga nedeljno u trajanju od 30 minuta po treningu donosi 4 benefita za organizam.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima