≫ 

U Izraelu unutar tek rođene bebe otkrivena bliznakinja: U svetu samo 200 takvih slučajeva

Nakon što se devojčica rodila, lekari su je detaljno pregledali ultrazvukom i rentgenom jer su lekari u trudnoći primetili da je stomak bebe povećan

  • 0
Beba, Dete, Bebe, Bolnica, Novorođenče, Rodjenje Foto-ilustracija: Sxc.hu/BenEarwicker

U medicinskom centru Asuta u Ashdodu u Izraelu, zabeležen je izutetno redak medicinski fenomen, koji se događa jednom u 500.000 slučajeva. Lekare je iznenadilo kada su otkrili da je unutar novorođene devojčice rasla bliznakinja.

Devojčica je u tom medicinskom centru rođena sredinom jula. Kako prenosi "The Times of Israel", nakon što se rodila, detaljno su je pregledali ultrazvukom i rentgenom jer su lekari u trudnoći primetili da je stomak bebe povećan.

Na taj način otkrili su da je unutar novorođenčeta bio embrion.

- Nije izgledao poput embriona kako ga zamišljamo. Izgledao je poput gumice za brisanje na grafitnoj olovci. Iznenadili smo se kada smo shvatili da je to embrion - kaže Omer Globus, direktor odeljenja neonatologije u Asuti.

Tim vrhunskih stručnjaka medicinskog centra operisao je devojčicu i pronašao još jednu sličnu tvorevinu u njenom stomaku.

- Mislimo da je bilo više embriona, što može sugerisati da su potencijalno u maminom stomaku nekada rasle trojke - dodaje Globus.

Ovo zdravstveno stanje nazvano je fetus u fetusu ili parazitski blizanac. Prema British Medical Journalu, u medicinskoj literaturi je sveukupno zabeleženo manje od 200 takvih slučajeva.

- To je deo procesa razvoja fetusa kada se šupljine tokom razvoja deteta zatvore, a jedan od embriona uđe u taj prostor. Fetus se iznutra delimično razvija, ali ne živi i ostaje tamo - objašnjavaju stručnjaci.

Iako nerazvijeni blizanac ne živi, deli snabdevanje krvi sa svojim blizancem i ugrađuje se u telo ili unutar njega. Može ostati neotkriven pri rođenju, a ako i kad se pronađe, smatra se tumorom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA