• 0

U Izraelu unutar tek rođene bebe otkrivena bliznakinja: U svetu samo 200 takvih slučajeva

Nakon što se devojčica rodila, lekari su je detaljno pregledali ultrazvukom i rentgenom jer su lekari u trudnoći primetili da je stomak bebe povećan

  • 0
Beba, Dete, Bebe, Bolnica, Novorođenče, Rodjenje

Foto-ilustracija: Sxc.hu/BenEarwicker

U medicinskom centru Asuta u Ashdodu u Izraelu, zabeležen je izutetno redak medicinski fenomen, koji se događa jednom u 500.000 slučajeva. Lekare je iznenadilo kada su otkrili da je unutar novorođene devojčice rasla bliznakinja.

Devojčica je u tom medicinskom centru rođena sredinom jula. Kako prenosi "The Times of Israel", nakon što se rodila, detaljno su je pregledali ultrazvukom i rentgenom jer su lekari u trudnoći primetili da je stomak bebe povećan.

Na taj način otkrili su da je unutar novorođenčeta bio embrion.

- Nije izgledao poput embriona kako ga zamišljamo. Izgledao je poput gumice za brisanje na grafitnoj olovci. Iznenadili smo se kada smo shvatili da je to embrion - kaže Omer Globus, direktor odeljenja neonatologije u Asuti.

Tim vrhunskih stručnjaka medicinskog centra operisao je devojčicu i pronašao još jednu sličnu tvorevinu u njenom stomaku.

- Mislimo da je bilo više embriona, što može sugerisati da su potencijalno u maminom stomaku nekada rasle trojke - dodaje Globus.

Ovo zdravstveno stanje nazvano je fetus u fetusu ili parazitski blizanac. Prema British Medical Journalu, u medicinskoj literaturi je sveukupno zabeleženo manje od 200 takvih slučajeva.

- To je deo procesa razvoja fetusa kada se šupljine tokom razvoja deteta zatvore, a jedan od embriona uđe u taj prostor. Fetus se iznutra delimično razvija, ali ne živi i ostaje tamo - objašnjavaju stručnjaci.

Iako nerazvijeni blizanac ne živi, deli snabdevanje krvi sa svojim blizancem i ugrađuje se u telo ili unutar njega. Može ostati neotkriven pri rođenju, a ako i kad se pronađe, smatra se tumorom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima