≫ 

Top 9 namirnica koje održavaju mozak mladim: Jeftine su, lako dostupne i štite od zaboravnosti

Pad kognitivnih sposobnosti povezan je sa starenjem, a može se dogoditi nezavisno od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti

  • 1
Voće, voćna salata Foto: Pixabay

Svi znamo da je voće i povrće zdravo, ali ukoliko vam je potreban dodatni razlog da ga češće jedete neka to budu rezultati nove studije koja je pokazala da svakodnevno konzumiranje “šareniša sa pijace” održava mozak mladim.

Istraživanje objavljeno u časopisu Neurology pokazalo je da ljudi koji su konzumirali oko 600 mg flavonoida dnevno imaju 20 odsto manji rizik od opadanja kognitivnih funkcija od onih koji su dnevno unosili 150 mg flavonoida.

Primera radi, u 100 grama borovnice nalazi se 164 mg antocijana, jedne vrste flavonoida, dok 100 grama paprike sadrži 5 mg flavona, što je druga vrsta flavonoida.

Pad kognitivnih sposobnosti povezan je sa starenjem, a može se dogoditi nezavisno od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

- Kad uključite hranu bogatu flavonoidima u svakodnevnu ishranu, to može biti odlično i za zdravlje mozga i za vaše celokupno zdravlje - kaže dr Tian Šin, autor studije i istraživač sa Univerziteta u Bostonu.

Nutricionista dr Liza Jang podseća da su flavonoidi biljna jedinjenja koja su snažni antioksidansi i nalaze se u voću i povrću intenzivnih boja kao što su jagode, borovnice, pomorandže i crvena paprika.

Novo istraživanje zasnovano je na izjavama 80.000 ljudi srednje životne dobi koji su praćeni čak 20 godina. Učesnici su odgovarali na pitanja o tome koliko često jedu voće i povrće, a autori studije su izračunavali koja je prosečna količina flavonoida koje su ispitanici unosili.

Učesnici su, takođe, procenjivali svoje kognitivne sposobnosti odgovarajući na pitanje o tome da li su, na primer, imali problema da se prisete nedavnih događaja ili svoje dnevne liste obaveza.

Rezultati istraživanja pokazali su da su flavoni, vrsta flavonoida koji se nalaze u začinima, kao i u žutom i narandžastom voću i povrću, imali najjači zaštitni efekat - bili su povezani sa smanjenjem pada od kognitivnog rizika za 38 odsto.

Voće, voćna salata Foto: Pixabay

Antocijanini, druga vrsta flavonoida koji se nalaze u tamnijem voću poput kupina, bili su povezani sa smanjenjem pada od kognitivnog rizika za 24 odsto.

Pa ipak, ova studija nije bila idealna - jedno od ograničenja bilo je što su učesnici sami prijavljivali svoje prehrambene navike, što ostavlja prostor da rezultati nisu sasvim tačni. Pored toga, procenjivanje vlastitih kognitivnih sposobnosti takođe nije siguran način testiranja. Jer, ukoliko neko ima problema sa pamćenjem, on neće svesno shvatati koliko zaboravlja, pa to ne može ni da prijavi.

Uprkos manjkavostima istraživanja, dr Tian Šin ističe da hrana bogata flavonoidima koja može da obezbedi najsnažniju zaštitu uključuje bobičasto voće - jagode, borovnice, kupine, maline, ribizle, kao i pomorandže, grejpfrut, papriku i celer.

Da biste povećali unos namirica bogatih flavonoidima, ona preporučuje da ih držite na vidnom mestu u domu. Takođe predlaže dodavanje šarenog voća i povrća u svaki obrok.

Bobičasto voće Foto: Pixabay

- U doručak ubacite malo borovnica, ako se vaš doručak već ne sastoji samo od voća u svežem obliku ili soka od svežeg voća. Za užinu uzmite crvenu jabuku, napravite smuti od omiljenog voća ili pojedite krišku lubenice. Uzmite voće koje najviše volite i njime napunite barem polovinu tanjira za svaki obrok. Takođe, jedite povrće svakog dana, posebno papriku i celer - preporučuje dr Šin.

Top lista voća i povrća koje povoljno deluju na mozak

1. Kupine

2. Maline

3. Borovnice

4. Ribizle

5. Jagode

6. Pomorandže

7. Grejpfrut

8. Paprika

9. Celer

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    17. avgust 2021 | 12:04

    Pricati o hrani za mozak a ne staviti orah na prvo mesto je apsurdno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA