≫ 

Glavobolja, nervoza, pospanost... Ako se danas osećate loše, primenite savete našeg lekara

Velike oscilacije u temperaturi najteže podnose hronični bolesnici, ali one mogu uticati i na ljude koji su potpuno zdravi

  • 0
Zevanje, posao, pospanost, umor Foto: Shutterstock

Nagle promene vremena gde je temeperaturna razlika između 15 i 20 stepeni, što je slučaj ovih dana, utiču na zdravstveno stanje ljudi.

- Na udaru ovakvih promena najviše su hronični bolesnici - kaže za Telegraf urgentolog dr Slavica Niković.

Ona navodi da velike temeperaturne razlike često daju određene simptome i kod zdravih ljudi, pa se javljaju pojačan umor, nagle promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, bezvoljnost, razdražljivost i nesanica.

- Fizički simptomi koji se pojave su glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, reumatske tegobe i bolovi u mišićima. Kod hroničnih bolesnika koji imaju kardiovaskularne probleme može doći do pogoršanja stanja osnovne bolesti u vidu ubrzanog rada srca i porasta krvnog pritiska. Kod organa za varenje pojačavaju se znakovi gastritisa i bolovi u stomaku u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu - navodi dr Niković.

Kaže da nagla promena vremena može da izazove nekada i veću učestalost srčanih i moždanih udara, prehlada, upale disajnih organa i astmatičnih napada kod starijih osoba i hroničnih kardiovaskularnih bolesnika.

Ona savetuje da je u slučaju glavobolje, migrene, neraspoloženja, uznemirenosti i razdražljivosti neophodno izbegavati stresne situacije i veći napor.

- Promena vremena nepovoljno utiče na nervni sistem, pa određeni deo dana treba da odvojite za opuštanje. Neophodno je da uzimate što više voća i povrća kako bi se organizam očistio od toksina i snabdeo korisnim materijama. U slučaju poremećaja sna, pred odlazak na spavanje ne bi trebalo uzimati obilne i teške obroke - ističe dr Niković.

Ona navodi da kod osoba koje pate od niskog pritiska, usled promene vremena može da dođe do još izraženijeg pada krvnog pritiska.

Kako da ublažite simptome?

- Preporučuje se konzumiranje veće količine tečnosti, vode, ali ne hladne, kao i mlakih nezaslađenih čajeva i razblaženih prirodnih sokova - kaže sagovornica Telegrafa.

Dr Niković upozorava i na povišen krvni pritisak.

-  Bez obzira na to da li već postoji problem sa povišenim krvnim pritiskom ili je to samo trenutna tegoba, u slučaju promene vremena važno je da obratite pažnju na sve navike u vezi sa ishranom i fizičkom aktivnošću. Neophodno je da izbacite namirnice bogate masnoćama, izbegavate cigarete i kofein - savetuje doktorka.

Srčani udar, napad Foto ilustracija: Shutterstock

Ona navodi da na oscilacije u temperaturi reaguju skoro svi, ali da ih najteže podnose hronični bolesnici.

Uprkos redovnom sprovođenju propisane terapije, simptomi osnovne bolesti se pojačavaju, a meteoropatske tegobe su izraženije i kod žena u menopauzi.

- Ukoliko organizam zdravog čoveka reaguje burno na promenu vremena, preporučuje se detaljan lekarski pregled kako bi se ustanovilo da li se radi o početku nekog oboljenja - ističe Niković.

Ona navodi da su među hroničnim bolesnicima meteoropate najčešće reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici i hipertoničari.

- Na astmatičare deluje vlažnost vazduha, na hipertoničare visok vazdušni pritisak, a na srčane bolesnike hladno i vetrovito vreme - objašnjava doktorka.

Dr Niković ističe da za razliku od hroničnih bolesnika, usled promena vremena, relativno zdrave osobe često ne znaju da kažu zašto imaju tegobe.

-  Neka istraživanja su pokazala da meteoropatija najčešće pogađa decu mlađu od  15 i osobe starije od 50 godina. Oblačno vreme bez sunca izaziva čak i kod relativno zdravih osoba manjak energije. Ljudi, pogotovo kada pada kiša i kada je visoka vlažnost vazduha osećaju pospanost, nevoljnost, gubitak energije, ponekad i vrtoglavicu i glavobolju. Sa druge strane, kada je sunčan i vedar dan te iste osobe su aktivnije i za kraće vreme realizuju više stvari - objašnjava dr Niković.

Ona ističe da je vrlo važno da sebi obezbedimo dovoljno sna kada su velike promene vremena i temperaturne razlike.

- Umoran čovek je osetljiviji na sve, pa i na promene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme. Ako van kuće boravite duže vreme u toku dana, obucite se slojevito, vodeći računa da odeća bude od prirodnih materijala i prilagođena i za hladnije i za toplije vreme u toku dana - savetuje doktorka.

Ona navodi da je vrlo važno da kod velikih temepraturnih oscilacija hronični bolesnici redovno uzimaju propisanu terapiju, jer kako govore iskustva oni su i najčešći pacijenti Hitne pomoći i urgentnih centara u ovakvim situacijama.

Video: Glavobolja od vina, a nigde aspirina: Gore mamurno jutro niko nije imao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA