≫ 

5 stvari koje ne bi trebalo da radite u trudnoći: Utiču na razvoj i zdravlje bebe u stomaku

Promena načina života u trudnoći je obavezna kako bi se omogućio pravilan razvoj bebe

  • 0
Trudna žena, trudnica, stomak Foto: Shutterstock

U narodu postoje uvrežene teorije oko toga šta se u toku drugog stanja sme, a šta ne. Zato su mnoge buduće majke vrlo često zbunjene i nisu sigurne kako bi u trudnoći trebalo da se ponašaju.

Trudnoća je period kada buduća mama mora da vodi računa o svom i bebinom zdravlju, a česta je pojava da se žene suoče sa brojnim nedoumicama. Dok se jedni slažu da mama mora da jede za dve osobe, drugi odbacuju tu teoriju i tvrde baš suprotno.

Najbitnije je da buduće mame bude svesne da sve što konzumiraju dolazi do nerođene bebe i na taj način joj grade imunitet.

Pored cigareta i alkohola koji su strogo zabranjeni u trudnoći, postoje još neke stvari koje bi trudnice trebalo da izbegavaju.

1. Konzumiranje kafe

U trudnoći treba prekinuti ili bar smanjiti unos kofeina, jer on loše utiče i na trudnicu i na bebu. Kofein se ne nalazi samo u kafi, već i u mnogim drugim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo. Na to posebno treba obratiti pažnju u trudnoći.

Bilo bi poželjno da se odreknete kofeina u prva tri meseca trudnoće, kada je ona najrizičnija. 

Trudnica, kafa, šolja Foto: Shutterstock

2. Držanje dijete

Uravnotežena i raznovrsna ishrana ključna je za održavanje dobrog zdravlja u toku trudnoće. Trudnici su podjednako potrebni proteini kao i ugljeni hidrati. Nedostatak nutrijenata negativno utiče na zdravlje majke, a pre svega na zdravlje deteta.

3. Odlazak u saunu

Ukoliko se trudnica u prvom tromesečju direktno izlaže temperaturi koja je iznad 38 stepeni, može ugroziti detetovo zdravlje. Najbolje je da izbegavate mesta sa visokim temperaturama, kao što su saune i hidromasažne kade.

4. Intenzivno vežbanje

Nije zabranjeno da trudnice vežbaju, čak je i poželjno, ali odgovarajućim intezitetom. Izbegavajte vežbe koje troše puno energije i nagle pokrete. Preporučljivo je da buduće mame svakodnevno odlaze u šetnju ili na plivanje.

5. Ne vodite računa o svom emocionalnom zdravlju

S razlogom se trudnoća naziva još i "drugo stanje", jer se ženi neprestano menjaju emocije i raspoloženje. Neizvesnost  i strah od nove uloge mogu uzrokovati stres, koji je, logično, veoma loš po majku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA