≫ 

5 načina da odagnate jutarnju nervozu: Psiholozi daju savete iz ličnog iskustva

Ima dana kada poželimo da ne ustanemo iz kreveta, jer nas sve izluđuje i pre nego što smo "otvorili oči", ali i takvo (ne)raspoloženje je moguće brzo i lako pobediti

  • 3
Nervoza, nesanica, jutro, buđenje Foto: Shutterstock

Sigurno ste se i sami više puta probudili sa turobnim i negativnim mislima, pod stresom, osećajući da vas sve nervira sve i svi oko vas. Takva jutra su, kažu psiholozi, uobičajena pojava na koju ni oni sami nisu imuni, pa su opisali kako se sa takvim jutrima nose.

Ovo biste i sami mogli da pokušate i brzo odagnate nervozu.

1. Vodite dnevnik

Stručnjak za dečiju i adolescentsku psihijatriju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stenford Džek Turban kaže da svoje slobodne dane počinje vođenjem dnevnika.

- Prvo ispisujem dnevne obaveze, a onda zapišem neku "mantru", kratku, pozitivnu frazu koju ću ponavljati u toku dana - kaže Turban i dodaje da paralelno zapiše i listu stvari na kojima je zahvalan i koje ga raduju, da svoj dan započne pozitivno.

2. Prošetajte

- Ujutro kada se probudim, obično odmah izvedem psa u kraću šetnju, od 10 do 15 minuta, što je dovoljno za aktivan početak dana - kaže docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington, Džesika Gold.

3. Uživajte u trenutku

- Kada se probudim pod stresom, sebi dopuštam da bez griže savesti uživam u početku dana - kaže dečiji psihijatar u Opštoj bolnici Masačusets, Neha Čodhari, koja ujutro sedi desetak minuta uživajući u trenutku.

- Usredsredim se samo na jutarnju kafu, od mirisa do ukusa i osećaja tople šolje u rukama - kaže ona.

Žena, devojka, kafa, šolja, kuhinja, kuća, enterijer Foto-ilustracija: Pixabay

4. Čitajte ili slušajte nešto inspirativno

- Uključivanje u nešto pozitivno je najbolji lek protiv stresa - kaže docent na Fakultetu Mičigen koji se bavi javnim zdravljem, Rijana Elis Anderson.

5. Pustite da loša osećanja prođu

- Kada se probudim pod stresom, bez osećaja krivice odložim sve poslove, telefonske pozive i mejlove i dopustim sebi neko vreme da ništa ne radim ili da se posvetim stvarima koje me raduju - kaže psihološkinja Atlanta Rebeka Lesli.

Video: Antistres test: Da li je osećaj nervoze popustio nakon odgledanog videa?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pdtar

    9. septembar 2021 | 09:34

    Dajte vi nama pare tj dobre plate pa cu sam da ss izlecim?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA