≫ 

5 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete beli luk svaki dan: Mali, ali moćan saveznik zdravlja

Prednosti svakodnevnog konzumiranje belog luka su brojne

  • 2
Beli luk Foto: Pixabay

Beli luk često ima lošu reputaciju, moglo bi se reći - potpuno nepravedno. Poznato je da zbog ove namirnice imamo neprijatan zadah i da je baš zbog toga ljuid izbegavaju. Međutim, ova namirnica je veoma zdrava, a prednosti svakodnevnog konzumiranje belog luka su brojne.

Ovo su samo neke od njih:

1. Beli luk vam daje privlačan miris

Iako može da prouzorkuje neprijatan zadah, jedno istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija dugoročno pozitivno utiče na privlačnost telesnog mirisa.

U skladu sa tim, učesnici u istraživanju su bolje mirisali kada su redovno konzumirali beli luk u odnosu na njihov miris ranije. Ali, budite oprezni, bolje je izbegavati beli luk pre nekog važnog događaja.

2. Pomaže pri mršavljenju

On sadrži vitamin B6, koji prilično ubrzava metabolizam, a time i sagorevanje masti. Samo 100 gr belog luka sadrži 0,38 mg vitamina B6, što je više od većine drugog povrća.

3. Jača imunitet

Beli luk odlično utiče na imunitet. Sadrži vitamine, korisna ulja, aminokiseline važne za naše telo. Takođe, sadrži alicin, sastojak poznat po protivupalnom efektu.

Zato se preporučuje redovna konzumacija belog luka, posebno u hladnijim mesecima u godini.

4. Štiti kožu

Sastojci iz belog luka deluju kao prirodna zaštita od sunca i štite kožu od štetnih UV-B zraka.

Osim toga, konzumacija belog luka potiče proizvodnju prirodnog kolagena i elastina, koji osiguravaju čvršću i glatkiju kožu.

5. Snižava krvni pritisak

Ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom, postoji prirodan način za njegovu regulaciju. Beli luk snižava arterijski pririsak. Osim toga, redovna konzumacija može da pomogne i u snižavanju holesterola, što smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Koliko belog luka treba pojesti u jednom danu?

Kako bi postigla željene učinke, trebalo bi da jedete tri do četiri češćnje belog luka dnevno. Najbolje je konzumirati ga sirovog, jer se neki od važnih sastojaka gube zagrevanjem.

Video: Kako da izrendate beli luk, a da vam ne stradaju prsti i nokti: Svaka kuhinja ima ono što vam treba!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    12. septembar 2021 | 18:21

    I medved posle zimovnika u pecini uzima beli luk zvani sremus, to je njemu prva hrana. Priroda cini svoje ne pogresivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA