≫ 

Pokreće se najveće probno testiranje krvi u svetu: Ispitivanje na čak 50 tipova karcinoma

Test "Galleri", koji je razvila kalifornijska fabrika Grail Inc., biće isproban na 140.000 dobrovoljaca u Engleskoj

  • 0
Laboratorija, analiza krvi, krv Foto: Pixabay

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u ponedeljak počinje sa realizacijom najvećega probnog testiranja krvi u svetu, čiji će se rezultati iskoristiti za otkrivanje više od 50 tipova raka pre pojave simptoma.

Test "Galleri", koji je razvila kalifornijska fabrika Grail Inc., biće isproban na 140.000 dobrovoljaca u Engleskoj da bi se ustanovilo u kolikoj je meri test uspešan u sklopu nasumičnog kontrolnog ispitivanja.

Testiranje će se sprovesti na ljudima u dobi od 50 do 79 godina koji nemaju nikakvih simptoma te će im se u iduće tri godine redovno jednom godišnje obavljati analize krvi. Testom "Galleri" proučavaće se DNK u krvi da bi se utvrdilo da li deo potiče iz ćelija raka. DNK iz ćelija raka razlikuje se od DNK zdravih ćelija.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske se nada da će ovaj test krvi biti posebno koristan u prepoznavanju onih vrsta raka koje je trenutno vrlo teško rano dijagnostikovati i lečiti, a zna se da ranije postavljanje dijagnoza raka rezultira znatnim povećanjem stope preživljavanja.

Rano otkrivanje, posebno ako se radi o teško izlečivim vrstama raka, poput raka jajnika i pankreasa, može spasiti mnoge živote.

- Moramo pažljivo da priučimo rezultate testa "Galleri" da bismo saznali da li se na taj način može znatno smanjiti broj karcinoma koji se dijagnostikuju u kasnoj fazi - rekao je Piter Sasijeni, profesor na londonskom Kings univerzitetu, koji se bavi prevencijom raka.

- Test bi mogao potpuno da promeni postupak ranog otkrivanja raka. Veoma smo uzbuđeni što pokrećemo ovo važno istraživanje - dodao je.

Video: Herojsko rešenja policajca spasilo život žrtvi napada nožem: Kesom čipsa zaustavio krvarenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA