≫ 

Bol u leđima može da ukaže na ozbiljne zdravstvene probleme: Ovo su 5 najčešćih

Organi šalju signale, a najčešće se manifestuju u leđima, jer tamo ima najviše nervnih završetaka

  • 0
Bol u leđima

Foto: Shutterstock

Probleme sa bubrezima, bešikom i sa žuči, lako je zameniti sa bolovima u leđima, naročito kod žena. Organi šalju signale, a najčešće se manifestuju u leđima zato što tamo ima najviše nervnih završetaka, pa je i bol najosetnija. Na taj način se pravi uzrok maskira i pojavljuje gde ne bi trebalo.

Stalna bol u jednom delu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, bol kod mokrenja ili krv u urinu, može biti znak peska ili kamena u bubregu. Pesak nastaje nakupljanjem kalcijuma i fosfora, a najčešće je posledica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Takođe, veliku ulogu igra i genetika, pa su neki ljudi podložnji nego drugi.

Pesak u bubregu češći je problem kod muškaraca nego kod žena i najčešće izlazi prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom. 

1. Upala bubrega

 

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Ta bol je najčešća u donjem delu leđa, iznad zadnjice i može se proširiti na prepone.

Šest puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

2. Upala pankreasa

 

Upalu pankreasa, osim boli u donjem delu stomaka, povraćanja i mučnine, prati i bol u leđima. Ta bol može biti iznenadna i širiti se od stomaka prema leđima, a najčešće je posledica akutne ili hronične upale.

Do upale dolazi zbog preteranog uživanja u alkoholu ili zbog žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.

bol u leđima

Foto: Freepik/yanalya

3. Kamen u žučnoj kesi

 

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno sa bolovima u stomaku i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja simptom je kamena u žučnoj kesi ili upale žuči. Kamen u žučnoj kesi nastaje kada se u jetri stvara više holesterola ili ga telo sporije obrađuje, što remeti odnos žučne kiseline i žuči.

Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žučne kese, oslabljen rad i promene pH vrednosti.

S tim najviše problema imaju gojazne žene iznad 40 godina života, a veliku ulogu igra i genetika.

4. Infekcija mokraćnih kanala

 

Infekciju mokraćnih kanala najčešće uzrokuje bakterija, a može biti i posledica iritacije od dijafragme, tampona ili uske odeće.

Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem delu leđa i u stomaku. Najčešće pogađa žene, a leči se antibioticima, ali ako se ne izleči može uzrokovati upalu bubrega.

5. Ginekološki problemi

 

I kod ginekoloških problema javlja se bol u leđima. Stručnjaci kažu da oko 25 odsto žena ima zabačenu matericu, što nije bolest već stanje u kome je telo materice nagnuto prema debelom crevu.

Žene koje imaju ovaj problem menstrualne grčeve osećaju u donjem delu leđa umesto u abdomenu. Ređi su slučajevi u kojima fibromi takođe mogu uzrokovati bol ako pritiskaju mišiće i živce donjeg dela leđa.

I endometrioza takođe može da bude izvor bola u leđima. Prvi korak kod sumnje na ove bolesti jeste odlazak kod ginekologa.

Video: Skrining grudnog koša otkriva najmanje 4 ozbiljne bolesti: Treba ga raditi samo jednom godišnje

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA