• 0

Ako vam je dete nisko za svoj uzrast, odvedite ga kod endokrinologa: Važan apel za sve roditelje

U Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormonom rasta

  • 0
dete, rast, doktor

Foto: Shutterstock

Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom "Horast" apelovalo je danas na roditelje da ozbiljno shvate važnost praćenja rasta deteta, jer ističu, ukoliko se ne reaguje na vreme, dete može da pretrpi i druge poremećaje u fizičkom i mentalnom razvoju.

U saopštenju za javnost koje prenosi Tanjug navedeno je da se tek svako peto dete sa problemom rasta upućuje dečijem endokrinologu, a da je problem u tome što čak 40 odsto roditelja smatra da im deca uredno rastu i ne vode ih lekaru.

- To je zaista poražavajuće, naročito kada znamo da je terapija hormonom rasta potpuno besplatna i izuzetno efikasna - poručuje predsednica udruženja Olga Davidović, na Svetski dan dece niskog rasta.

Prema podacima Horasta, nizak rast ispoljava se kod oko tri odsto dece u jednoj populaciji, a od tog broja i do 90 odsto slučajeva posledica je fiziološke prirode, tačnije viđa se kod dece u čijim porodicama postoji sličan obrazac usporenog rastenja.

U 10 odsto slučajeva nizak rast je posledica brojnih hroničnih bolesti, poremećaja ishrane, endokrinih i genetskih bolesti ili nepovoljnih socijalno-ekonomskih i psiho-emocionalnih okolnosti.

Takav patološki nizak rast zahteva rano otkrivanje, dijagnostiku i terapiju, čime se, dodaje se u saopštenju, poboljšava ishod lečenja osnovnog stanja i ostvaruje genetski predodređena telesna visina.

U Srbiji trenutno više od 2.000 dece prima terapiju hormonom rasta, koja se, osim kod dece koja su niskog rasta, primenjuje i kod dece koja su rođena sa malom porođajnom telesnom masom i ne rastu adekvatno, kao i kod dece sa sindromima (Turner, Prader Willi, Noonan) ili hroničnom bubrežnom insuficijencijom.

Terapija je besplatna, a roditeljima je dostupna i aplikacija "Karta rasta" koja omogućava automatsko računanje genetskog potencijala, uz jasno označenu zonu visokog i niskog rasta.

Ukoliko parametri pokažu poremećaj rasta, aplikacija čak i alarmira roditelje da se jave nadležnom pedijatru, stoji u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima